Пожежа в будинку для літніх у Харкові: затримали чотирьох осіб, причетних до роботи закладу

Дата: 22 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Пожежу в приватному будинку для літніх людей, унаслідок якої загинули 15 осіб, кваліфікують як порушення вимог пожежної безпеки. Правоохоронці вже затримали та готують підозри щодо чотирьох осіб, причетних до організації діяльності закладу. 

Про це повідомила очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова

Пожежа на вул. Нижня Гиївська спалахнула 21 січня близько 15-ї години. Займання відбулося на другому поверсі будівлі, яку переобладнали під будинок для літніх. За даними місцевих видань, заклад працював як хоспіс та, ймовірно, надавав послуги з реабілітації наркозалежних. За попередньою інформацією, пожежа почалася через необережне поводження з електронагрівальними приладами.

Унаслідок пожежі до лікарень госпіталізували п’ять осіб. Усього пожежники врятували дев’ять людей. 

За даними місцевої влади, заклад працював незаконно. 

“Не враховується (хоспіс. – Ред.) ні в одному державному, комунальному, обласному чи районному реєстрі. Хто і для чого зібрав цих людей в одному місці, невідомо. Зараз наводимо всі довідки, щоб отримати хоч якусь інформацію”,сказав директор департаменту соціального захисту населення Харківської ОДА Юрій Шпарага.

Після пожежі президент Володимир Зеленський висловив співчуття родинам загиблих та доручив створити державну комісію під головуванням міністра розвитку громад та територій для з’ясування причин цієї трагедії. Окремо Зеленський доручив очільнику МВС Арсену Авакову відкрити та взяти під особистий контроль відповідну кримінальну справу. 

Наразі співчуття родинам загиблих висловила також генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич.

Фото: ДСНС

Влада Харкова вже повідомила, що планує перевірити всі подібні заклади в місті та області.  Наразі правоохоронці затримали власника домоволодіння, який здав двоповерхову будівлю під пансіонат, а також орендаря будинку і його дружину, яка обіймала посаду директорки приватного підприємства та фактично керувала закладом.

Наразі правоохоронці перевіряють три версії трагедії:

  • підпал (занесення стороннього вогню);
  • необережне поводження з вогнем у побуті та з електроприладами;
  • замикання електромережі.

Відомо, що на будівлю, у якій функціонував заклад, відсутні документи на введення в експлуатацію. Також до неї без отримання спеціальних дозволів під’єднали електро- та газопостачання.

Окрім цього, прокуратура та ДБР розпочали провадження, в якому перевірять, чи належним чином службовці ДСНС виконували свої обов’язки з контролю за дотриманням правил пожежної безпеки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter