Пожежа в нелегальному будинку для літніх: суд арештував орендаря і керівницю закладу

Дата: 24 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Орендаря згорілого в Харкові будинку для літніх людей “Золотий час” В’ячеслава Кравченка та його дружину Ольгу Кравченко Київський райсуд Харкова взяв під варту на 60 діб без права внесення застави.

Про це повідомляє Укрінформ.

В’ячеслав Кравченко

Під час засідання захист Кравченка заявив, що той здавав у суборенду будинок дружині, і саме вона має відношення до функціонування закладу, а сам він не причетний до роботи будинку для літніх.

Повідомляється, що прокуратура клопотала про запобіжний захід – взяття під варту на 60 діб, наголошуючи, що підозрюваний узагалі не потурбувався про протипожежну безпеку в двоповерховому комплексі з людьми, що самостійно не могли пересуватися. За словами прокурора, у закладі не було знайдено жодного вогнегасника.

Прокуратура вважає В’ячеслава Кравченка “організатором, співорганізатором і тим, хто забезпечував роботу закладу”, і відповідно “мав повну інформацію про те, що відбувалося в закладі”.

Сам підозрюваний відмовився говорити, пославшись на пригнічений, шоковий стан.

Під час засідання підозрювана, що пересувається на милицях (як вона сказала, після операції на коліні), плакала. Вона також просила пробачення у родичів загиблих.

Нагадаємо, 21 січня о 15:03 на вул. Нижня Гиївська, 150 Б у двоповерховому житловому будинку виникла пожежа на другому поверсі. У ній загинули 15 людей. За попередньою інформацією прокуратури, вона сталася через необережне поводження з електронагрівальними приладами.

За даними Харківської ОДА, заклад для літніх людей, де сталася трагедія, не значиться в жодному реєстрі.

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова 22 січня заявила, що правоохоронці затримали 4 особи власника домоволодіння, який здав двоповерхову будівлю під пансіонат, орендаря будинку та його дружину – директора приватного підприємства, яка фактично керувала закладом та адміністратора, який координував роботу пансіонату, при цьому офіційно не був там працевлаштований.

Слідство ведеться за ч. 2 ст. 270 КК України (“порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей”). Перевіряються такі основні версії: пожежа внаслідок підпалу (занесення стороннього вогню); пожежа внаслідок необережного поводження з вогнем у побуті та з електроприладами; пожежа через замикання електромережі.

 Мінсоцполітики має намір провести перевірки всіх подібних неліцензованих установ.

“Цей заклад не працював у правовому полі. Відомості про нього відсутні у Реєстрі надавачів соціальних послуг, так само як і у департаменті соціального захисту”, – сказала міністерка соціальної політики України Марина Лазебна на позачерговому засіданні Кабінету міністрів. 

Міністерка наголосила, що в Україні діють чіткі критерії діяльності закладів, де проживають літні люди та особи з інвалідністю. І функціонування подібних установ можливе лише у відповідності до законодавства України.

Щоб вирішити перевіряти приватні будинки для літніх людей, треба було, щоб загинули люди, обурилась співробітниця департаменту Національного превентивного механізму секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Олена Темченко.

Вона наголосила, що Офіс Омбудсмана раніше звертав увагу Міністерство соціальної політики на такі заклади, утім відомство вважало, що це не його компетенція перевіряти такі літні будинки.  
 

Подібна пожежа сталася у травні 2016 року на Київщині. Тоді у приватному пансіонаті для літніх людей “Родной очаг” загинуло 17 людей. Він також працював нелегально. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter