У Білорусі журналісток “Белсату” перевели до в’язниці під Мінськом

Дата: 21 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі журналісток телеканалу “Белсат” Катерину Андрєєву та Дарину Чульцеву, яких затримали під час прямого ефіру в Мінську, перевели із СІЗО № 1 у Мінську до в’язниці, розташованої в Жодіно.

Про це повідомляє “Детектор медіа” із посиланням на заступника директора білоруського телеканалу “Белсат” Олексія Диковицького.

Катерина Андрєєва та Дарина Чульцева

Журналісток телеканалу “Белсат” Катерину Андрєєву та Дарину Чульцеву, які відбувають два роки в’язниці лише за висвітлення подій на Площі змін, перевели до Жодіно. Тепер листи, переклади, посилки – туди”, —  написав Диковицький на своїй сторінці у фейсбуці. 

Журналіст “Белсату” Ігор Ілляш, чоловік Андрєєвої, пояснив, що причини переведення йому не повідомили.

Швидше за все, Володарка переповнена, ізолятор просто хочуть розвантажити”, – зазначив Ілляш.

Заступник директора білоруського телеканалу “Белсат” вважає, що вирок Катерині Андрєєвій та Дарині Чульцевій – це показовий процес, метою якого є спроба “закрити рота” усім незалежним журналістам, щоб вони “не псували картинку владі”. Рішення суду оскаржать, як тільки його отримають. 

Після оголошення вироку телеканал “Белсат” закликав журналістів  Європейського Союзу, США та всього демократичного світу проявити солідарність з білоруськими колегами та висвітлювати історію ув’язнення журналісток.

“Білоруський режим вчинив очевидний злочин, засудивши журналістів телеканалу “Белсат” Катерину Андрєєву та Дарину Чульцеву до двох років в’язниці лише за виконання своїх професійних обов’язків. Це є порушенням не лише міжнародних норм, а й законодавства Білорусі. Телеканал “Белсат” рішуче засуджує такі ганебні дії білоруської влади та вимагає негайного звільнення Катерини Андрєєвої та Дарини Чульцевої”, – йдеться в заяві телеканалу.

США запровадили візові обмеження проти 43 громадян Білорусі після ув’язнення журналісток телеканалу “Белсат” та проведення масових обшуків у представників преси та правозахисників. 

Нагадаємо, що журналістку Катерину Андрєєву разом з її колегою Дариною Чульцевою відправили за ґрати на два роки за стрім розгону мирних демонстрантів.

Із серпня 2020-го в країні не припиняються акції протесту людей, невдоволених узурпацією влади Олександром Лукашенком. За цей час влада затримала та судила за участь у мітингах тисячі громадян, зокрема й журналістів. Наразі за ґратами в країні перебувають співробітники видань TUT.by, “Белсат” та Пресклубу Білорусь.

Наприкінці минулого року міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі.

Фото обкладинки: “Белсат”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter