У Білорусі затримали двох активісток, зокрема дружину українського правозахисника Тетяну Гацуру-Яворську

Дата: 06 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі затримали двох активісток: керівницю громадського об’єднання “Ланка” Тетяну Гацуру-Яворську, а також активістку “Ланки” – Юлію Семенченко.

Про це повідомляє TUT.by.

Фото: TUT.by

Обидві активістки були серед організаторів фотовиставки “Машина дихає, а я – ні”, присвяченої білоруським медикам, які борються з пандемією коронавірусу та політичними переслідуваннями. Експозицію відкрили 30 березня, однак вже наступного дня санітарні служби та рятувальники нібито виявили порушення. Організатори перенесли виставку у онлайн, а після затримань взагалі закрили її.

Вдень 5 квітня на зв’язок спочатку перестала виходити активістка Наталія Треніна. За словами її партнера Тимура, в їхній квартирі пройшов обшук, який тривав понад півтори години. У пари вилучили два ноутбуки, один з яких належить Тимуру, а також жорсткі диски хлопця.

У другій половині дня на зв’язок перестала виходити керівниця «Ланки» Тетяна Гацура-Яворська, а також її чоловік Володимир Яворський. Опівночі Яворський розповів журналістам, що Тетяна «затримана і знаходиться в ІТТ», однак деталі йому були невідомі. Він також уточнив, що вдень ​​в їхній квартирі і в офісі «Ланки» також пройшли обшуки. Силовики вилучили техніку.

Наталя Треніна і Тетяна Гацура-Яворська. Фото: Белсат

Згодом також стало відомо, що силовики затримали Юлію Семенченко. Про те, що в її квартирі провели обшук з вилученням техніки і тепер дівчина знаходиться у сумнозвісному ІТТ на Окрестина, повідомила її сестра Єлизавета.

Нагадаємо, що протягом березня силовики у Білорусі затримали 1139 людей за політичними мотивами. За даними ООН, від початку протестів, що спалахнули у серпні минулого року, щонайменше шестеро їх учасників зникли безвісти. Також відомо про загиблих. Ще тисячі білорусів отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. 

За підрахунками правозахисників, наразі в країні налічується 285 політв’язнів.

ZMINA входить до Міжнародного комітету з розслідування тортур у Білорусі. Комітет випустив вже три доповіді про масові тортури, які трапились у перші дні протестів, та про умови утримання та поводження із затриманими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter