У Білорусі засновника NEXTA Степана Путила звинуватили в тероризмі

Дата: 20 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Слідком Білорусі порушив кримінальну справу щодо засновника телеграм-каналу NEXTA Степана Путила та його колеги, журналіста Яна Рудика: обох звинувачують в “організації та керівництві діяльністю терористичної організації NEXTA”.

Про це повідомляється на сайті “Белсат”.

Степан Путило. Джерело: rbc.ru

Як формулює слідство, з 2020 року обвинувачені використовували свої інформаційні ресурси “для дестабілізації ситуації на території Білорусі та радикалізації акцій протесту”. Вони нібито “неодноразово закликали до розпалювання соціальної ворожнечі, блокування доріг та координації вуличних заворушень, вчинення терактів на залізниці та диверсій на підприємствах, які могли призвести до техногенних катастроф”.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 15 років.

На Путила в Білорусі заведено кримінальні справи ще за 10 статтями Кримінального кодексу.

Телеграм-канал NEXTA, підрозділи NEXTA Live та LUXTA визнані в Білорусі терористичною організацією. З 8 квітня 2022 року їхня діяльність заборонена на території країни.

18 травня самопроголошений очільник країни Олександр Лукашенко підписав схвалені парламентом поправки до Кримінального кодексу, згідно з якими в Білорусі розстрілюватимуть за намір “вчинити теракт чи вбивство політиків”.

МВС Білорусі відкрило провадження проти засновника опозиційних телеграм-каналів Nехта і Nехта Live Путила та оголосило його в розшук 14 серпня 2020 року. Журналісту загрожує до 15 років позбавлення волі.

5 листопада того ж року слідком Білорусі звинуватив Путила та ексголовного редактора телеграм-каналів Романа Протасевича в організації масових заворушень у країні. Після цього Комітет державної безпеки Білорусі заніс обох до переліку осіб, причетних до терористичної діяльності.

16 листопада 2020 року Білорусь передала польській стороні ноту з вимогою в найкоротші строки видати Путила та Протасевича.

20 жовтня 2020 року суд Центрального району Мінська визнав телеграм-канал Nexta Live і логотип Nexta екстремістськими матеріалами. Після цього ресурс змінив назву на “Нехта-Live”.

26 січня 2022 року Окружний суд Варшави 26 січня відмовив в екстрадиції до Білорусі засновника телеграм-каналу Nexta Степана Путила. Білоруська влада звинуватила Степана Путила в організації масових заворушень і групових дій, що порушують громадський порядок, а також у розпалюванні ворожнечі та за низкою інших статей.

Нагадаємо, що популярний телеграм-канал Nexta (вимовляється як “нехта”, а в перекладі з білоруської означає “хтось”) з’явився ще 2015 року. Створив його мігрант із Білорусі Степан Путило, який наразі живе в Польщі.

Нагадаємо, що Nexta Live був головним джерелом інформації про протести в Білорусі 2020 року після фальсифікації результатів президентських виборів.

За даними Європейського центру свободи преси та медіа, станом на початок 2022 року у Білорусі за ґратами утримували 33 журналістів.

У рейтингу свободи преси від “Репортерів без кордонів” ця країна посідає 153 місце серед 180 країн світу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter