У Білорусі визнали “екстремістськими” низку українських телеграм-каналів, зокрема “Реальний Київ”

Дата: 09 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У Білорусі визнали “екстремістськими” низку білоруських та українських соціальних медіа. Серед них – телеграм-канал “Реальний Київ”, аудиторія якого складає 1,2 мільйона підписників.

Про це повідомляє правозахисний центр “Вясна”.

Фото: “Монітор Інфо”

Поміж іншим список поповнили й такі ресурси як “Байкальська 66”, “Храм Готхарда”, “Україна Online: Новини/ Політика”, “Aryan Way / Арiйський Шлях”, “Залізна Січ”, “Коментарі belamova”.

Також “екстремістськими” визнали:

  • інстаграм-акаунт “denroy86” активіста Дениса Чещевіка;
  • фейсбук-сторінку “НАШ ДІМ. Допомога Білорусам та Українцям”;
  • тікток-акаунт “sokarkin”;
  • онлайн-видання “Всебілоруська цивільна революційна операція “Багратіон” (ВГРОБ) 9 серпня 2020 року або остаточне вирішення фашистського питання. Практична інструкція”.

Раніше ZMINA писала, що у Білорусі журналіста Алеся Кіркевича визнали винним у сприянні екстремістській діяльності. Зрештою його заочно засудили до семи років увʼязнення у виправній колонії суворого режиму та наклали на нього штраф у розмірі 24 тисяч рублів та конфіскували його майно.

Нагадаємо, що білоруські силовики в червні–липні здійснили як мінімум 21 обшук у домівках журналістів, які виїхали за кордон, але продовжують працювати в медіа.

У деяких випадках силовики змушували родичів журналістів записувати так звані “покаянні” відео. Наприклад, батьків ведучих каналу “Зеркало” змусили зняти відео в тіктоку, де вони засуджували своїх дітей.

Білоруська асоціація журналістів розглядає ці обшуки як спосіб тиску на журналістів і ЗМІ. Вона зазначає, що влада продовжує переслідувати не тільки журналістів, які виїхали через загрозу репресій, але і їхніх родичів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter