У Білорусі в колонії помер політв’язень Ігор Леднік, засуджений за “наклеп” на Лукашенка

Дата: 20 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Білорусі у виправній колонії №15 Могильова помер 63-річний політв’язень, журналіст і громадський діяч Ігор Леднік, засуджений до трьох років позбавлення волі за “наклеп на Олександра Лукашенка”.

Про це пише “Настоящее время”.

Ігор Леднік. Джерело: телеграм-канал “Вясни”

Чоловік помер у Мінській районній лікарні, офіційна причина смерті – зупинення серця. За даними адвоката, у колонії здоров’я Ледніка значно погіршилося, він переніс операцію на шлунково-кишковому тракті.

До того ж засуджений мав інвалідність другої групи через проблеми із серцем.

Ледніка затримали 18 квітня 2022 року за обвинуваченням у наклепі на самопроголошеного президента Білорусі Лукашенка через написану в грудні 2020 року статтю “Міжнародно визнаний нейтралітет Білорусі – гарантія безпеки в регіоні ОБСЄ”.

Слідство побачило в ній “наперед помилкові, ганебні та принизливі для честі та гідності Лукашенка відомості, поєднані зі звинуваченням його в особливо тяжких злочинах, зокрема проти безпеки людства”.

Чоловіка заарештували на 15 діб за адміністративною статтею, але після закінчення строку не випустили із СІЗО, а завели кримінальну справу. Вирок йому ухвалили у вересні того ж року: три роки колонії.

У липні 2022 року суд Борисівського району визнав фейсбук Ледніка “екстремістськими матеріалами”.

За життя політв’язень виступав за ліквідацію “Союзної держави Білорусі та Росії”.

Як стверджує правозахисний центр “Вясна”, Ігор Леднік став п’ятим білоруським політв’язнем, який помер у місцях позбавлення волі. Першим був 50-річний Вітольд Ашурок, який помер у травні 2022 року в колонії Шклова Могилевської області. Чоловіка засудили до п’яти років за участь у протестах 2020 року. Офіційна причина смерті Ашурка – травми голови, що були отримані під час падіння.

У травні 2023 року в колонії “Вітьба” помер 61-річний політв’язень, блогер та громадський активіст із Пінська Микола Климович. Його засудили до року колонії за смайлик під карикатурою Лукашенка. Чоловік мав другу групу інвалідності через сердечне захворювання.

У липні того ж року в гродненській лікарні помер 57-річний політв’язень Олесь Пушкін. Він відбував п’ятирічний термін у справі про розпалювання ворожнечі та наругу над держсимволами у в’язниці міста Гродно. Причини смерті політв’язня досі невідомі.

У січні 2024 року в колонії “Вітьба” помер політв’язень Вадим Храсько, якого засудили до трьох років колонії загального режиму за кілька донатів. Офіційна причина смерті – пневмонія.

Водночас головна редакторка видання “Хартія’97” Наталя Радіна написала на своїй сторінці у фейсбуку, що Леднік – не п’ята, а вже сьома жертва режиму Лукашенка, яка померла в неволі. Серед загиблих вона також називає політв’язня Дмитра Дудойтя, який 5 січня 2022 року в Могильові наклав на себе руки, і 37-річного поета, учасника фестивалів сучасного мистецтва Дмитра Сорокіна, який раптово помер 5 липня 2023 року в Лідському райвідділку міліції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter