У Білорусі помер політв’язень Вадим Грасько, засуджений за кілька донатів

Дата: 15 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У Білорусі в ніч на 9 січня від пневмонії помер політв’язень Вадим Грасько: з колонії “Вітьба” його доставили до лікарні, проте врятувати життя чоловіку лікарям не вдалося; йому було 50 років.

Про це пише “Радыё Свабода”.

Вадим Грасько. Джерело: Радыё Свабода

Вадима Граська затримали торік у квітні, незадовго до його дня народження. У серпні його засудили до трьох років колонії суворого режиму за кілька пожертвувань. Стаття звучить як “фінансування діяльності екстремістського формування”.

Подробиці справи невідомі, але такою організацією може бути, наприклад, BySol, яка збирає гроші для репресованих білорусів, або полк Калиновського, який воює на боці України, пише видання.

Грасько намагався оскаржити вирок у Верховному суді, але його залишили чинним попри важку хворобу чоловіка. МВС внесло політв’язня до “списку екстремістів”.

Чоловіка відправили до колонії під Вітебськом, де ув’язнено багато колишніх посадовців, силовиків і економічних злочинців. Там він пробув близько двох місяців.

Вадим Грасько працював в IT-сфері. Його фірма обслуговувала Нацбанк і низку інших державних організацій. У чоловіка залишилися дружина та двоє маленьких дітей.

За даними правозахисників, це вже четверта смерть у в’язниці засудженого за політичними мотивами. 21 травня 2022 року в Шкловській колонії №17 Могильовської області помер 50-річний активіст і громадський діяч Вітольд Ашурок, 7 травня 2023 року у Вітебській колонії від захворювання серця помер 61-річний блогер і активіст Микола Климович. 11 липня 2023 року із СІЗО №1 до лікарні привезли 57-річного художника Олеся Пушкіна, у якого виявили виразкову хворобу.

Нагадаємо, що жорстокі репресії проти опозиційно налаштованих до влади білорусів почалися на тлі протестів після чергових виборів президента 9 серпня 2020 року, коли тисячі людей відмовилися визнавати перемогу Олександра Лукашенка через фальсифікації. Більшість країн Європи та світу вважає Лукашенка нелегітимним президентом.

Влада Білорусі одразу почала називати мирні протести громадян “заворушеннями”, використовувала для розгону гумові кулі, сльозогінний газ та водомети.

Тиск на активістів, правозахисників і незалежних журналістів не припинився й після спаду протестних настроїв у країні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter