У Білорусі силовики затримали двох активістів на кордоні з Литвою

Дата: 06 Червня 2021
A+ A- Підписатися

На кордоні з Литвою білоруські силовики затримали двох активістів, які були учасниками протестів проти результатів президентських виборів у 2020 році, де влада заявила про перемогу Олександра Лукашенка.

Про це повідомляє Укрінформ, з посиланням на пресслужбу МВС Білорусі.

Жителів Бреста (21 і 27 років) затримали на ділянці кордону “Рудевщіна” в напрямку Литви (1,5 км від держкордону Білорусі). Вони перебували в міжнародному розшуку за участь у масових заворушеннях“, – написав в телеграмі прессекретар МВС Білорусі.

За даними білоруських правоохоронців, вони переховувалися в Москві, а 2 червня прибули до Мінська, щоб потім дістатися ЄС.

На затриманих склали адміністративні протоколи за незаконний перетин державного кордону Республіки Білорусь“, – йдеться далі в повідомленні.

У білоруському МВС також стверджують, що обидва затримані нібито є учасниками “навколофутбольного руху неонацистської спрямованості”.

Вирок суду, який проходив у закритому режимі, вже набув чинності та не підлягає оскарженню. Окрім позбавлення волі Урада також позбавили військового звання. Білоруські правозахисники вважають переслідування чоловіка політично вмотивованим та називають його політв’язнем. 

Нагадаємо, що від початку масових протестів у Білорусі сотні людей в країні визнали політичними в’язнями. За даними ООН, наразі щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти. Також відомо про загиблих. Ще тисячі білорусів отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. 

ZMINA входить до Міжнародного комітету з розслідування тортур у Білорусі. Комітет випустив вже три доповіді про масові тортури, які трапились у перші дні протестів, та про умови утримання та поводження із затриманими.

Фотографія обкладинки: “Українська правда”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter