У Білорусі судитимуть діджеїв, які ввімкнули на провладному святі пісню Цоя “Перемен”

Дата: 07 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Білоруські силовики затримали двох діджеїв Кирила Голанова і Владислава Соколовського, які ввімкнули пісню російського рок-виконавця Віктора Цоя “Перемен” під час організованого владою свята.

Про це повідомили в правозахисному центрі “Весна”

Інцидент стався 6 серпня в Мінську в Київському сквері, де відбувалось організоване владою свято “Калейдоскоп творчості”. Річ у тім, що на цей день у столиці запланували агітаційний мітинг кандидатки Світлани Тихановської, але за кілька днів до акції столична влада заявила, що в цей час у парку проходитиме інший захід, тому агітаційний пікет заборонили.

Прихильники опозиційної кандидатки вирішили влаштувати флешмоб з білими стрічками під час організованого владою свята. Близько 19:00, як розповіли журналісти DW, зі звукопідсилювачів замість акордеона раптово зазвучала пісня групи “Кіно” “Перемен”. Присутні почали підспівувати, а багато людей підняли вгору руки з білими браслетами й стрічками:

“Чоловіки чиновного вигляду, які розпоряджалися на святі, явно розгубились і пропустили кілька куплетів пісні, але потім картинно вирвали дроти зі звукопідсилювальної апаратури, а ОМОН відтіснив усіх від сцени. Люди в цей час скандували: “Перемен!”, “Світла!”, “Верам! Можам! Пераможам!” і “Живе Білорусь!”

Через пів години пульт полагодили та ввімкнули радянські пісні, однак люди почали скандувати “Ганьба”. Згодом правозахисники повідомили, що силовики затримали двох діджеїв, яких найняли організатори свята, за нібито зрив програми. Кирила Голанова відвезли до СІЗО, а Владислава Соколовського – в Центральний РУВС Мінська. 

Судитимуть діджеїв 7 серпня за статтями “Дрібне хуліганство” і “Непокора”.

Відомо, що пісню “Перемен” Віктора Цоя білоруські опозиційні активісти почали використовувати ще 2011 року. Однак згодом влада почала тиснути на радіостанції, щоб ті не вмикали трек гурту “Кіно” в ефірі. Під заборону, як розповідали працівники радіостанцій, потрапляли не тільки Цой, але й відомий своєю опозиційною позицією гурт “Ляпіс Трубецкой”. 

Нагадаємо, що 9 серпня в Білорусі мають відбутися президентські вибори. Кандидатка в президенти Світлана Тихановська, навколо якої згуртувались опозиційні політики, вже вивезла дітей до однієї з країн Євросоюзу через погрози від невідомих, які вона почала отримувати після заяви про участь у виборчих перегонах. Згодом вивіз дітей та сам поїхав із країни й Валерій Цепкало, якого раніше білоруська ЦВК не зареєструвала кандидатом. Про погрози повідомила навіть кандидатка Ганна Конопацька, яку експерти називають технічною кандидаткою від Лукашенка. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter