У Білорусі розпочався суд над журналісткою Катериною Андрєєвою

Дата: 07 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У білоруському Гомелі розпочався закритий судовий процес над журналісткою Катериною Андрєєвою, яка перебувала в ув’язненні за звинуваченням у держзраді.

Про це з посиланням на інформацію чоловіка ув’язненої Ігоря Ільяша пише Комітет захисту журналістів (CPJ).

Катерина Андрєєва. Джерело: фейсбук-сторінка Ігоря Ільяша

Також про це повідомив польський незалежний мовник “Белсат ТВ”, кореспондентом якого є Андрєєва.

У CPJ закликали білоруську владу негайно припинити цей фіктивний суд і звільнити Андрєєву та всіх інших журналістів, які перебувають в ув’язненні.

“Суд над журналістом, який уже перебуває у в’язниці за сфабрикованими репресивними звинуваченнями, лише демонструє мстивий характер режиму Олександра Лукашенка в Білорусі. Очевидно, що влада ні перед чим не зупиниться, прагнучи заглушити голоси тих, хто висвітлював протести 2020 року з вимогою відставки Лукашенка”, — сказала координаторка програми CPJ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Нагадаємо, що Андрєєву затримали разом з оператором Дар’єю Чульцовою в листопаді 2020 року під час прямої трансляції акцій протесту проти фальсифікації результатів президентських виборів у Білорусі.

Вона вже відбувала дворічний тюремний термін, коли у квітні 2022 року влада висунула проти неї нові звинувачення. Санкція  статті “За держзраду” передбачає від 7 до 15 років позбавлення волі.

Білорусь посідає п’яте місце у світі за кількістю ув’язнених журналістів. Станом на 1 грудня 2021 року, коли CPJ провів свій останній перепис ув’язнених журналістів, за ґратами в цій країні перебувало щонайменше 19 журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter