У Білорусі порушили справу за репост “екстремістського телеграм-каналу”

Дата: 10 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі порушили чергову справу за репост “екстремістського телеграм-каналу” виданням “Газета Слонімська”.

Про це повідомляє пресслужба “Білоруської асоціації журналістів”.

Миколу Кононовича, головного редактора недержавного видання, 7 квітня опитали в міліції в рамках перевірки, але на наступному тижні викликають знову.

Видання “Газета Слонімська” припинила вихід восени 2020 року після обшуків. Її видавець і директор виїхали за кордон, але сайт газети продовжує оновлюватися.

Крім того, 7 квітня суд постановив оштрафувати журналіста видання “Настоящее время” Романа Васюковича через ввезену книгу “Білоруський Донбас”, яку влада визнала “екстремістською”.  Васюкович отримав максимальний штраф, передбачений статтею “Поширення, виготовлення, зберігання, перевезення інформаційної продукції, що містить заклики до екстремістської діяльності”, що складає 580 рублів. Журналіст має намір оскаржувати постанову суду.

Нагадаємо, що Васюковича затримали в аеропорту Мінська 11 грудня, коли він повертався з Києва. У нього вилучили ноутбук і два примірники книги авторства журналістів Ігоря Ілляша та Катерини Андрєєвої “Білоруський Донбас” про війну в Україні та ролі білоруських громадян у ній. Техніку повернули, а книги відправили до міністерства інформації Білорусі для “експертизи на екстремізм”.

Із серпня 2020-го в країні не припиняються акції протесту людей, невдоволених узурпацією влади Олександром Лукашенком. За цей час влада затримала та судила за участь у мітингах тисячі громадян, зокрема й журналістів. Наразі за ґратами в країні перебувають співробітники видань TUT.by, “Белсат” та Пресклубу Білорусь.

Наприкінці минулого року міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі.

Фотографія обкладинки: baj.by

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter