У Білорусі фігурантам “справи TUT.BY” продовжили строк тримання під вартою

Дата: 21 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі 11 фігурантам “справи TUT.BY”, які перебувають у СІЗО вже чотири місяці, продовжили строк утримання під вартою ще на два місяці, вдові засновника компанії, письменниці Юлії Чернявській продовжили домашній арешт.

Про це повідомлять Naviny.by.

Джерело: rbc.ru

Донька Чернявської Євгенія, коментуючи рішення суду, сказала, що в неї “вже немає ні сил, ні слів, щоб сказати, наскільки шалено, безжально вершаться долі людей у “справі TUT.BY”.

“Півтора десятка людей, 12 з яких жінки, сидять в ув’язненні п’ятий місяць. Правильніше було б сказати – долі не вершать ніяк: дійсно, куди поспішати слідству? Троє з них втратили за цей час батьків… Здоров’я тих, хто сидить, катастрофічно погіршується, і, хоча матуся тримається настільки молодцем, наскільки це взагалі можна уявити, ситуація критична”, – написала вона на своїй сторінці у фейсбуку.

Нагадаємо, що 19 травня влада Білорусі порушила кримінальну справу про “ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі” проти керівників одного з найбільших незалежних видань країни TUT.BY. Офіс редакції обшукали співробітники Департаменту фінансових розслідувань Комітету держконтролю. Вони заявили, що кримінальне провадження порушено проти посадових осіб ТОВ “ТУТ БАЙ МЕДІА” за ч. 2 ст. 243 КК – ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі. Нібито внаслідок “необґрунтованого використання державної підтримки як резидента Парку високих технологій державі завдано збитків”. 

Ще 3 грудня 2020 року Економічний суд Мінська позбавив білоруський портал TUT.BY статусу засобу масової інформації. TUT.BY подав апеляційну скаргу на це рішення.

Припинити репресії проти ЗМІ, звільнити колег з в’язниць, розблокувати вебсайти та відновити друк недержавних ЗМІ також закликали білоруські журналісти та медіа.

Зокрема, атаку білоруської влади на TUT.BY, а також на інші незалежні видання всередині країни засудили міжнародні правозахисні організації “Репортери без кордонів” та Freedom House. Вони закликали негайно припинити переслідування вільної преси.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter