Журналісти Білорусі закликали владу припинити “полювання на відьом”

Дата: 12 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Білоруські журналісти та медіа закликали владу припинити репресії проти журналістів, звільнити колег з в’язниць, розблокувати вебсайти та відновити друк недержавних ЗМІ.

Повний текст звернення оприлюднено на сторінці Білоруської асоціації журналістів, тут же можна його підписати.

Джерело: REUTERS / Vasily Fedosenko

“3 травня цивілізований світ відзначив Всесвітній день свободи преси. На наступний день, 4 травня, Міністерство інформації Республіки Білорусь оголосило офіційне попередження регіональній газеті Intex-press з Барановичів через публікацію інтерв’ю зі Світланою Тихановською. Одразу після цього Білпошта відмовилася вносити газету до передплатного каталогу, а Білсоюздрук відмовився продавати її через кіоски. Уже кілька місяців білоруська влада дискримінує незалежне суспільно-політичне видання “Народна воля”. Днями редакція вчергове спробувала прорвати блокаду й організувати друк накладу газети в будь-якій державній або приватній друкарні. Всі зусилля виявилися марними – редакція отримала суцільно негативні відповіді”, – йдеться в документі.

Також зіткнулися з проблемами друку і розповсюдження “БелГазета”, “Свободные новости Плюс”, “Комсомольская правда в Беларуси”, “Новы Час”, “Газета Слонімская”, “Брестская газета”. Більшість видань перестала виходити в друкованому вигляді та пішла в інтернет, але свободу слова суворо обмежено навіть там.

Влада заблокувала доступ до більшості незалежних онлайн-ресурсів, переслідує блогерів, адміністраторів YouTube- і Telegram-каналів, місцевих чатів і коментаторів у соціальних мережах. Портал TUT.BY позбавлений статусу мережевого ЗМІ. 

Тиск на журналістів також посилився. За інформацією БАЖ, лише минулого року зафіксовано близько 500 затримань і 100 арештів журналістів за виконання професійних обов’язків.

Наразі 11 журналістів перебувають за ґратами в кримінальних справах. Катерина Андрєєва (Бахвалова), Дар’я Чульцова і Катерина Борисевич вже засуджені до позбавлення волі за журналістську роботу.

Також у Білорусі різко погіршився стан законодавства у сфері ЗМІ. Державні ЗМІ дедалі частіше використовують мову ворожнечі, звинувачують у всіх злочинах людей, які не можуть захистити себе, поширюють неправдиву пропаганду під виглядом інформації, зокрема проросійської орієнтації (і це коштом державного фінансування Республіки Білорусь), вони є фактично “інформаційними кілерами”, наголошується у зверненні БАЖ.

“Ми, представники медійного сектору, закликаємо державні органи припинити “полювання на відьом”. Право на особисту думку закріплено в Конституції Республіки Білорусь і в численних міжнародних документах, підписаних нашою державою”, – наголосили медійники.

Серед їхніх вимог:

  • припинення кримінального переслідування журналістів, звільнення з в’язниці всіх представників ЗМІ та інших громадян, позбавлених волі за виконання своїх професійних обов’язків або за вираження своєї думки;
  • повернення недержавних суспільно-політичних ЗМІ до системи друку і розповсюдження;
  • відновлення доступу до сайтів незалежних ЗМІ в країні;
  • припинення необґрунтованого втручання державних органів у діяльність ЗМІ та адміністративного тиску на журналістів і ЗМІ.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що влада Білорусі ухвалила низку поправок до законодавства, які можуть серйозно погіршити стан свободи преси в країні. Серед нововведень: дозвіл міністерству інформації заблокувати роботу ЗМІ або інтернет-ресурсу без постанови суду, якщо ті раніше отримували попередження, заборону новинним організаціям і вебсайтам публікувати результати опитувань щодо політичних, соціальних або виборчих питань, якщо ці опитування проводилися без державної акредитації тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter