У багатьох бранців Кремля погіршилося психічне здоров’я через знущання в ув’язненні

Дата: 15 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У багатьох українських політв’язнів, які перебувають під слідством або відбувають незаконне покарання в Росії, через знущання в місцях несвободи погіршилося психічне здоров’я.

Про це під час презентації правозахисниками списку політв’язнів, які потребують лікування, розповів голова Об’єднання родичів політв’язнів Кремля Ігор Котелянець.

Ігор Котелянець. Джерело: Центр прав людини ZMINA

Після початку повномасштабного вторгнення ці люди залишилися без консульської підтримки України та перебувають у ворожому середовищі наодинці. Особливо від цього страждають літні бранці, такі як Володимир Дудка, Зекір’я Муратов, Олег Приходько та інші, хто ризикує не вийти на волю через велику кількість хронічних хвороб.

“Майже глухий та хворий 65-річний Олег Приходько наразі взагалі залишився без адвоката, а отже без єдиного шансу реалізацію своїх прав”, – сказав правозахисник.

Робітники колоній карають політв’язнів за будь-який вияв проукраїнської позиції. Так, у російському СІЗО “Лефортово” Івана Яцкіна залишили на вулиці за –14°C без зимового взуття, що призвело до обмороження ніг. Напередодні чоловік носив футболку з українською символікою.

Психологічне здоров’я багатьох ув’язнених українців погіршилося після початку повномасштабного вторгнення. Так, Дмитро Штибліков перебуває в повній інформаційній ізоляції. Востаннє рідні бачили його через відеозв’язок 2018 року, посилку з ліками чоловік може отримувати тільки раз на пів року.

Володимир Якименко, на якого психологічно тиснула адміністрація колонії Пугачова Саратовської області, змушуючи шити спецодяг для російських силовиків, перерізав собі вени. Замість адекватної допомоги політв’язень отримав переведення до так званих суворих умов утримання.

Дії пенітенціарних закладів, розташованих у Росії та на окупованих територіях, репрезентують загальну політику країни-агресора щодо громадян України, наголосив правозахисник.

“Росія погано йде на перемовини щодо політв’язнів, і вже чотири роки в межах обмінів вони не повертаються додому”, – нагадав Котелянець.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що правозахисники закликали українську владу створити ефективний механізм повернення цивільних з полону. Насамперед у списках на обмін мають бути бранці Кремля з проблемами зі здоров’ям, наголосили вони.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter