У 2024 році мультитест складатиметься з чотирьох предметів – Міносвіти

Дата: 26 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Наступного року Національний мультипредметний тест міститиме чотири предмети, на кожен з яких виділятимуть годину. Тестування розпочнеться в травні.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на заступника міністра освіти та науки Михайла Вінницького.

Ілюстративне фото. Getty Images

“До формату, який був – два обов’язкових предмети та один на вибір, – ми додаємо додатковий предмет. Відповідно, формат НМТ у 2024 році буде 3 + 1: українська мова, математика, історія України і один предмет на вибір. Чотири предмети будуть в об’єднаному тесті, відповідно чотири години з перервою. Тестування в один день”, – сказав Вінницький.

Він додав, що з урахуванням безпекової складової тестування відбуватиметься не в один день по всій країні, а буде розтягнуте в часі.

“Ми рухаємося в сторону того, що є стандартом у Євросоюзі, а саме: на випуску зі школи перевіряється не менше п’яти предметів”, – додав Вінницький.

Заступник міністра пояснив, що до формату ЗНО не повертаються з технічних причин, оскільки ЗНО проводилося з розрахунку один предмет в один день, що неможливо організувати в межах країни в період воєнного стану.

За словами директорки УЦОЯО Тетяни Вакуленко, НМТ проведуть онлайн в Україні та за кордоном.

Обов’язковими предметами будуть українська мова, математика, історія України. Учасники НМТ можуть обрати четвертий предмет з переліку: іноземна мова (англійська, французька, німецька, іспанська), біологія, фізика, хімія, географія.

Тестування складатиметься з двох етапів : 60 хвилин на блок з української мови, 60 хвилин – на блок з математики, перерва, потім 60 хвилин на блок історії України, ще 60 хвилин – на предмет на вибір.

З урахуванням того, що предметів стало більше, Національний мультипредметний тест розпочнеться раніше.

“Якщо минулого року ми тестували в червні-липні, то у 2024 році тестування розпочнеться раніше, плануємо це зробити в травні. У 2024 році ми не зможемо дозволити дві зміни тестувань, адже тест став довше, і нам потрібно більше днів, щоб охопити всіх учасників тестування”, – пояснила Вакуленко.

Вона нагадала, що 2023 року на НМТ зареєструвалося близько 280 тисяч осіб. Наступного року, за її словами, очікується приблизно така сама кількість.

Також врахують і ситуацію з повітряними тривогами – якщо вона почнеться, учасники НМТ підуть в укриття і повернуться до тестування після відбою.

Як і 2023 року, тестування відбуватиметься в тимчасових екзаменаційних центрах у закладах освіти. У 2024 році в цих центрах планують встановлювати металодетектори.

Нагадаємо, наприкінці серпня в першому читанні Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України” (реєстр. № 9591).

Законопроєкт передбачає підстави для створення ефективного механізму атестації задля визнання результатів навчання для громадян, які здобували освіту на тимчасово окупованих територіях. Документ також дозволяє мешканцям таких територій продовжити навчання в українських освітніх закладах або отримати певний освітній ступінь.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter