У 2022 році в Україні зафіксували 105 випадків гомофобії, трансфобії та дискримінації – дослідження

Дата: 08 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Моніторингова мережа правозахисного ЛГБТ-Центру “Наш світ” у 2022 році зафіксувала 105 випадків дій на ґрунті гомофобії, трансфобії, дискримінації та інших порушень прав людини на території України. Так, 31 випадок – з боку представників окупаційної влади, інші – на підконтрольній Україні території. Крім того, відомо також про два подібні випадки, які трапилися з українськими біженцями за кордоном. Майже половина задокументованих інцидентів припадає на Херсонську та Київську області.

Про це йдеться у звіті “Битва за волю. Становище ЛГБТК в Україні у 2022 році”. 

Фото: Reuters

“Війна з головним провайдером гомофобії у світі не поклала край проявам дискримінації та насильства проти ЛГБТК в українському суспільстві, хоч і суттєво знизила їхню задокументовану кількість. В умовах фактичної відсутності дії будь-яких законів і повної безконтрольності силових структур на окупованій Росією території України громадське життя в цих регіонах практично припинилося”, – йдеться в дослідженні.

Так, найбільше випадків порушення прав ЛГБТ-людей задокументували на Херсонщині та Київщині – 28 та 22 відповідно. В інших регіонах України кількість відомих кейсів значно менша. Так, на Львівщині та Донеччині – вісім, а на Запоріжжі шість. По чотири випадки зафіксували також у Житомирській, Одеській та Харківській областях.

Окремо в місті Дніпрі відомо про три випадки таких дій, стільки ж – у Кіровоградській області. У Вінниці, Закарпатській, Миколаївській та Рівненській областях задокументували по два випадки. Крім того, у Луцьку, Чернівцях, Сумах, Івано-Франківській та Чернігівській областях – по одному випадку. 

Також відомо про два випадки порушення прав ЛГБТ-людей щодо українських біженців за кордоном – у Польщі та Угорщині.

З початку повномасштабної війни, розв’язаною Росією проти України, моніторингова мережа Центру “Наш світ” задокументувала 31 випадок порушення прав людини за ознаками СОГІ  і сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності з боку російських окупантів (воєнні правопорушення) на тимчасово окупованих територіях Донеччини, Запоріжжя, Херсонщини та Харківщини. У 19 з цих випадків військові РФ порушували право українців на повагу до приватного життя. 

Загалом йдеться про такі види протиправних дій, що вчинили окупанти (примітка: кількість випадків перевищує кількість порушень, тому що на деякі випадки припадає відразу кілька порушень):

  • упереджене ставлення, дискримінація (31 випадок);
  • фізичне насильство різного ступеня тяжкості (26 випадків);
  • образи, приниження людської гідності, погрози (23 випадки);
  • втручання в приватне життя (18 випадків);
  • катування або нелюдське поводження (17 випадків);
  • викрадення людей (16 випадків);
  • грабіж, розбій (15 випадків);
  • насильство сексуального характеру (10 випадків);
  • погрози зброєю та/або її застосування (4 випадки);
  • незаконний збір, розголошення або погроза розголошення конфіденційної інформації (2 випадки);
  • вбивство (1 випадок);
  • напади на ЛГБТ-центри або активістів (1 випадок);
  • пошкодження майна (1 випадок).
“У випадку якщо службовці російських військ або окупаційної адміністрації дізнаються про належність когось до ЛГБТК-спільноти, такі люди піддаються образам, насильству, вимаганням, обмеженню волі, і навіть саме їхнє життя опиняється під загрозою”, – пояснюють у Центрі “Наш світ”.

Більшість правопорушень сталася на блокпостах та в місцях патрулювання російських військових на тимчасово захоплених територіях. Приводом для знущань була конфіденційна інформація про приватне життя, знайдена в телефонах ЛГБТ-людей, їхній зовнішній вигляд чи манера поведінки. В одному з випадків упередженого ставлення до ознак СОГІ додався ВІЛ-позитивний статус потерпілих.

Нагадаємо, що під час тимчасової окупації Херсона небезпека для ЛГБТ-людей, зокрема, полягала в тому, що, коли загарбники перевіряли в херсонців телефони, документи, а також шукали українську символіку, вони могли знайти в ЛГБТ-людей хорнет (соціальна мережа та програма онлайн-знайомств для геїв, бісексуалів і негетеросексуалів – Ред.) або татуювання з веселковим прапором.

Крім того, під час перевірки трансгендерних людей росіяни могли дізнатися, що імʼя в паспорті не збігається із зовнішністю, або роздягти трансперсону, щоб побачити груди під утяжкою тощо. 

Читайте також: “Змушували прибирати всі камери СІЗО та мити туалети”: викрадений в Херсоні ЛГБТ-активіст Полухін розказав про два місяці полону

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter