“Тут лише бази відпочинку – чому саме сюди?”: фото наслідків влучання російських ракет на Одещині 

Дата: 11 Травня 2022
A+ A- Підписатися

9 травня російські військові вдарили ракетами з літака стратегічної авіації Ту-22 по одному з туристичних центрів Одещини. Внаслідок влучання п’ять будівель на території двох баз відпочинку зруйновані, а двоє людей зазнали травм. 

Місцеве Суспільне опублікувало фотографії наслідків обстрілу та поговорило з потерпілими. 

 

Охоронцю на одній з баз відпочинку Костянтину Рудницькому внаслідок ракетного удару російських військ ушкодило руку, чоловік переніс операцію на вусі, також має забої. Наразі він вимушений тиждень провести в лікарні, пише Суспільне.

“Великий хлопок, як мені здалося, наче це все склалося всередину. Насипалась уся ця штукатурка, мені вухо засипало. Поки встиг трохи очистити себе, почув, що кричить напарник: “Ти живий?” Я йому відповів, що живий і потрібно виходити. Як сказав один чоловік, “ви в сорочці народились”. А якийсь терборонівець каже: “Та ні, не в сорочці – в тулупі”. Я взагалі не розумію, як ми вижили. Мій напарник набагато більше постраждав, а в мене рука та вухо”, – згадав Рудницький.

Наслідки влучання російської ракети – знищені будівлі, обірвані лінії електропередач, перекинута автівка та розкидані дитячі іграшки. Всередині вцілілих будівель – понівечені меблі, вибиті вікна та двері. 

Тамара Кузнєцова, яка вже п’ять років працює на іншій базі відпочинку, прийшла перевірити її стан. Жінка розповіла, що перша лінія будівель вціліла. Те, що було через дорогу, відновленню не підлягає, зокрема ресторан та готель.

“Тут лише бази відпочинку. На території баз відпочинку знаходяться лише охоронці. Можуть ще будівельники бути. Все. Тут ніяких об’єктів немає. Я не експерт, не можу казати, але в мене просто слів немає – чому саме сюди?” – сказала Кузнєцова. 

На місці ракетного удару два дні поспіль працювали комунальники. Вони відновлювали електропостачання та розчищали завали, крім того, в районі зруйнованих баз відпочинку відсутній зв’язок. 

Нагадаємо, що 9 травня російські військові також випустили сім ракет по Одесі. 

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

*Усі фото – Суспільне 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter