Туреччина і Саудівська Аравія домовляються про те, щоб повернути українських дітей, викрадених росіянами

Дата: 19 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Туреччина і Саудівська Аравія намагаються укласти угоду щодо повернення українських дітей, яких росіяни депортували до РФ.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на Financial Times.

Ілюстративне фото. Джерело: телеграм-канал президента України Володимира Зеленського

Чотири джерела газети, ознайомлені з перебігом перемовин, розповіли, що вони тривають протягом кількох місяців. Посередником виступав російський олігарх Роман Абрамович.

За даними журналістів, посадовці з Києва і Москви складали списки дітей, вивезених до РФ після її повномасштабного вторгнення в Україну.

Саудівська Аравія порушила питання про викрадених українських дітей на зустрічі офіційних осіб окремих членів G20 у Копенгагені.

За словами дипломата, західні країни підтримали прагнення Ер-Ріяда продовжити посередництво щодо дітей та інших питань.

“Це надто делікатне питання, ніхто нікому не довіряє. Їм потрібен незалежний орган, який матиме дані про всіх дітей і буде визнаний обома країнами”, – сказав один з учасників перемовин.

Посередники сподіваються, що Україна і Росія зможуть домовитися про список дітей, щоб їхні сім’ї могли їх повернути.

Нагадаємо, в середині липня додому на підконтрольну українському уряду територію повернулися двоє дітей, які розлучилися з батьками в перший день повномасштабного вторгнення Росії. 

Раніше ZMINA повідомляла, що, за офіційними даними української влади, за рік війни Росія депортувала з України понад 19 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. За даними з відкритих джерел у РФ, росіяни вивезли 744 тисячі дітей. У Європарламенті вважають, що з 2014 року росіяни депортували до 300 тисяч українських дітей.

Деякі з тих, кого вдалося повернути до України, розповідають про знущання та погрози відправити до божевільні, про жахливі умови перебування в так званих “таборах”, про ідеологічне перевиховання та про те, що адміністрація та вихователі ставляться до них, як до тварин.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter