Додому з окупації повернулись двоє дітей військової медикині, яка була у полоні росіян

Дата: 13 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Додому на підконтрольну українському уряду територію повернулись двоє дітей, які розлучились з батьками у перший день повномасштабного вторгнення Росії. 

Про це розповів Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. 

Мати дівчаток 5 та 12 років перебувала у російському полоні до жовтня минулого року. 

За словами Лубінця, весь цей час діти знаходились з бабусею, яка відмовлялася передавати їх матері. 

“Після звернення мами дівчаток, наш Офіс напрацював механізм їх повернення із російською стороною. І, на щастя, все вдалося. Нині сім’я возз’єдналась”, – додав Омбудсман. 

Нагадаємо, що в Росії у спеціальному банку даних про дітей-сиріт та дітей, що залишилися без піклування батьків, за час повномасштабного російського вторгнення з’явилось майже 2,5 тисячі дітей-сиріт, яких могли депортувати з України.

За офіційними даними української влади, за рік війни Росія депортувала з України понад 19 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. За даними з відкритих джерел у РФ, росіяни вивезли 744 тисячі дітей. У Європарламенті вважають, що з 2014 року росіяни депортували до 300 тисяч українських дітей.

Деякі з тих, кого вдалося повернути до України, розповідають про знущання та погрози відправити до божевільні, про жахливі умови перебування в так званих “таборах”, про ідеологічне перевиховання та про те, що адміністрація та вихователі ставляться до них, як до тварин.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter