Тупицький та Касмінін оскаржують у ОАСК відбір кандидатів до Конституційного Суду

Дата: 24 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Окружний адміністративний суд відкрив провадження у справі щодо оскарження рішення конкурсної комісії по відбору суддів Конституційного Суду за президентською квотою.

Про це повідомили в ОАСК.

Голова Конституційного Суду Олександр Тупицький та суддя КС Олександр Касмінін. Фото: Конституційний Суд та LB.ua

Позивачами у справі виступають голова КС Олександр Тупицький та суддя КС Олександр Касмінін. Третіми особами у позові є Володимир Зеленський та Конституційний Суд. 

Позивачі просять визнати протиправним та скасувати рішення конкурсної комісії від 20.08.2021 року, яким оголосили про початок конкурсу. Окрім цього, Тупицький та Касмінін вимагають прибрати з сайту президента оголошення про його початок. 

ОАСК вирішив розглядати позов за спрощеною процедурою без повідомлення сторін. 

Наприкінці серпня президент підписав указ та затвердив положення про проведення відкритого конкурсу з добору кандидатів на посаду судді КС за його квотою. Однак юридично вакансій, на які оголошують добір, не існує, адже кінця не добігли терміни повноважень Тупицького та Касмініна. Це має відбутися в травні та вересні наступного року.

“Призначення суддів на вакансії, яких фактично і юридично немає, підірве легітимність усього Конституційного Суду. А з ним – будь-яких рішень, які прийме КСУ в подальшому. Бо фактично у двох кріслах сидітимуть четверо людей. Враховуючи це, навряд чи навіть на конкурс піде хоч один достойний кандидат, який розуміє і поважає Конституцію. Відповідно, призначеними на дев’ять років будуть якісь кон’юнктурники – з усіма відповідними наслідками”, – пояснював тоді доктор юридичних наук та очільник Фундації DEJURE Михайло Жернаков. 

Наразі голову Конституційного Суду Тупицького судять за злочини проти правосуддя. Правоохоронці підозрюють його в підкупі свідка, а також у свідомо неправдивих свідченнях. 

Щодо Касмініна, то нещодавно НАЗК виявило, що він не задекларував квартиру загальною площею 150,5 квадратних метра і вартістю 2,4 мільйона гривень. У відповідь на це суддя вирішив позиватися до ОАСК та вимагає визнати протиправною та скасувати довідку про результати проведення перевірки.

Нагадаємо, що нещодавно парламентський комітет відмовився підтримати конкурсний добір суддів Конституційного Суду попри критику фахівців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter