Тупицький прийшов до суду, але запобіжний захід йому обирати не стали

Дата: 01 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Печерський районний суд підтримав клопотання прокуратури та не став обирати запобіжного заходу голові Конституційного Суду Олександру Тупицькому.

Про це стало відомо з трансляції засідання. 

Печерський районний суд уже декілька місяців не міг обрати запобіжний захід Тупицькому, адже він не приходив на засідання. Суддя повідомляв, що причинами неявки були, зокрема, неможливість належно забезпечити його охороною в суді або хвороба матері. На засідання 1 червня Тупицький прийшов.

Водночас до суду також надійшло клопотання прокуратури, в якому правоохоронці просили відкликати своє минуле клопотання про обрання запобіжного заходу Тупицькому. Його суд і підтримав. 

Окрім цього, справу Тупицького передають з Печерського суду до Подільського, де її розглядатимуть уже по суті. 

Тупицькому хотіли призначити заставу в розмірі 45 тисяч гривень, зобов’язати носити електронний браслет, не відвідувати будівлі Конституційного Суду та не залишати населеного пункту, у якому він проживає. Окрім цього, його могли зобов’язати здати на зберігання документи для виїзду за кордон та не спілкувався зі свідками. 

Нагадаємо, що правоохоронці підозрюють Тупицького в підкупі свідка, а також у свідомо неправдивих свідченнях. Як повідомляли журналісти програми “Схеми”, коли чинний голова КС був суддею в Донецьку у 2006–2010 роках, то за допомогою впливу та знайомств серед суддів допоміг заволодіти майном заводу в місті Зугрес та, ймовірно, отримав частку в підприємстві. За даними Офісу генерального прокурора, тричі протягом 2018–2019 років Тупицький надавав слідчому свідомо неправдиві свідчення та фальсифікував докази на свій захист. 

Голова Конституційного Суду не перший український суддя, якому не могли обрати запобіжний захід через неявку. Минулого року НАБУ звинуватило голову ОАСК Павла Вовка та його колег у створенні злочинної організації для захоплення державної влади, однак досі Вовку так і не змогли обрати запобіжний захід. Зробити це не допомогло навіть рішення про примусовий привід. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter