Слідами Вовка: голова КС Тупицький не прийшов на засідання, де йому мали обрати запобіжний захід

Дата: 02 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Печерський районний суд Києва не зміг обрати запобіжний захід голові Конституційного Суду Олександру Тупицькому, якого підорюють у свідомо неправдивих показах, поєднаних зі штучним створенням доказів захисту і підкупом свідка для відмови від надання свідчень.

Про це повідомляє Укрінформ. 

Олександр Тупицький. Фото: Zaxid.net

Правоохоронці підозрюють Тупицького в підкупі свідка, а також у свідомо неправдивих свідченнях. Як повідомляли журналісти програми “Схеми”, коли чинний голова КС був суддею в Донецьку у 2006–2010 роках, то за допомогою впливу та знайомств серед суддів допоміг заволодіти майном заводу в місті Зугрес та, ймовірно, отримав частку в підприємстві. За даними Офісу генерального прокурора, тричі протягом 2018–2019 років Тупицький надавав слідчому свідомо неправдиві свідчення та фальсифікував докази на свій захист. 

На засіданні 2 квітня був присутній адвокат Тупицького Олександр Телешецький, прокурори Олексій Донський та Сергій Новіков. Обвинувачення заявляло, що без Тупицького клопотання про запобіжний захід розглядати не можна. Водночас адвокат Телешецький заявив, що його підзахисний прибув до суду разом з ним, але Тупицький є охоронюваною особою і охорона доповіла про неможливість гарантувати його безпеку під час цього засідання.

За словами захисника, голова КС зараз готує клопотання щодо перенесення засідання для того, щоб йому гарантували безпеку. Під час засідання біля суду перебували близько 170 осіб, які тримали в руках плакати з надписами щодо захисту землі, скандували “Ганьба” та палили зелені й білі фаєри.

Водночас Донський зазначив, що голова Конституційного Суду не з’явився без поважної причини, і висловив переконання, що необхідно розглянути питання про застосування приводу до Тупицького.

Наразі суд відклав засідання на 7 квітня.

Нагадаємо, що попри статус підозрюваного Тупицький продовжував ходити на роботу та, як наголошували в Державному бюро розслідувань, “перешкоджати” слідству. Нещодавно журналісти проєкту “Схеми” виявили, що судді Конституційного Суду досі працюють без етичного кодексу та вчиняють корупційні дії. 

Голова Конституційного Суду не перший український суддя, якому не можуть обрати запобіжний захід через неявку. Минулого року НАБУ звинуватило голову ОАСК Павла Вовка та його колег у створенні злочинної організації для захоплення державної влади, однак досі Вовку так і не змогли обрати запобіжний захід. Зробити це не допомогло навіть рішення про примусовий привід. 

Вовк не вважає себе винним, називає записи його розмов з колегами, які як доказ надали детективи, фальсифікацією, а також розповідає, що звинувачення проти нього – справа рук іноземних агентів.

Фотографія обкладинки: Конституційний Суд України

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter