“Троянський кінь”: у Зеленського відреагували на наміри Орбана домогтися зняття з Росії санкцій

Дата: 20 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Офіс президента України відреагував на заяви угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана про необхідність зняття санкцій з Росії, назвавши Угорщину “троянським конем”.

Про це на своїй твіттер-сторінці написав голова ОП Михайло Подоляк.

Віктор Орбан

Подоляк закликав називати речі своїми іменами.

“Угорщина – “троянський кінь”, що прагне розвалу Європейського Союзу за кошти європейських платників податків. Орбан ненавидить Україну та мріє про “русский мир” у Європі. То чи варто ЄС фінансувати ці диверсії?” написав антикризовий радник голови ОП Михайло Подоляк.

16 вересня угорська служба Радіо Свобода повідомила, що Орбан заявив, що війна в Україні “була б локальною, але втрутився Захід і зробив її глобальною”, а після того, як проти Росії ввели санкції, Європа “вистрелила собі в ногу”.

Тож, на думку угорського прем’єра, якого цитують журналісти, наразі “потрібно докласти зусиль, щоб не допустити продовження санкцій”.

Водночас видання Politico повідомило, що міністри країн ЄС на зустрічі в Брюсселі планують обговорити пропозицію скасувати чи обмежити одноголосний принцип ухвалення рішень з питань зовнішньої політики.

Міністри розглядають механізм, який дозволяє країнам переходити від одноголосності до голосування більшістю в Раді ЄС без необхідності зміни договорів ЄС.

“Я дуже оптимістична щодо того, що можна досягти прогресу в питанні голосування кваліфікованою більшістю”, – заявила міністр Німеччини в справах Європи Анна Люрманн напередодні зустрічі.

Як відомо, наразі кожна країна ЄС має право вето з таких питань, як санкції проти Росії.

“Ми обговорюємо області, в яких це може бути можливо, особливо в галузі загальної зовнішньої та безпекової політики”, – додала Люрманн, зазначивши, що спільна відповідь блоку Росії неодноразово “зупинялася однією державою-членом”.

Нагадаємо, Угорщина регулярно блокує рішення ЄС щодо санкцій проти Росії, вимагаючи різних поступок чи внесення поправок.

Як відомо, Російська Федерація під час свого повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони та голови МЗС Росії Сергія Лаврова, Кремль не збирається обмежувати свою військову агресію сходом і планує повне знищення України.

Із 24 лютого до 28 серпня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 13 718 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в Україні: 5 663 загиблих і 8 005 поранених. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Наслідки російського вторгнення на Сумщині, липень 2022 року

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За підрахунками ООН, станом на середину серпня понад 3 мільйони громадян України були вивезені добровільно чи примусово на територію Росії з окупованих територій Сходу та Півдня України.
 
Російські ЗМІ інформують, що станом на 1 серпня кількість переміщених з України до РФ перевищила 3 мільйони. Водночас половина з цього числа – жителі з районів, контрольованих незаконними збройними формуваннями Донеччини та Луганщини, які виїздили також ще до початку війни.
 
Після обстрілів, зокрема, Сергіївки на ОдещиніКременчука на ПолтавщиніЧасового Яру, неодноразових застосувань касетних боєприпасів у житлових районах Харкова, бомб, що розлітаються на сотні уламків, спричиняючи смерть та каліцтва цивільних, влада України закликає визнати Росію державою-терористом та виключити з Радбезу ООН.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter