Тренера паризького футбольного клубу затримали за звинуваченням у расизмі

Дата: 30 Червня 2023
A+ A- Підписатися
Крістоф Галтьє. Фото: XSPORT

Справа стосується заяв Галтьє у 2021–2022 роках. Тоді він тренував команду “Ніцца”. Чоловіку приписують расистські висловлювання в листуванні з акціонерами та керівництвом клубу. Галтьє нібито скаржився на кількість темношкірих і мусульман у команді. Син Галтьє, який також працював у цьому клубі, робив аналогічні заяви.

Обидва чоловіки скаржилися на те, що не можуть продовжувати роботу в таких умовах.

Лист з висловлюваннями тренера надіслав британській компанії INEOS, яка володіє “Ніццою”, колишній спортивний директор клубу Жульєн Фурньє. 

Як відомо, у Франції дискримінація за расовою або релігійною ознакою, а також расистські висловлювання в певних ситуаціях можуть бути визнаними злочином. За це передбачені штрафи або навіть нетривале тюремне увʼязнення.

Подібні скандали виникали й в Україні. Зокрема, у 2018 році Гендиректор футбольного клубу “Зоря” заявив, що поява серед його гравців гея буде неприйнятною, адже він виступає проти “пропаганди гомосексуалізму”. 

У відповідь на це тодішній голова громадської організації “Точка опори” Тимур Левчук у коментарі для ZMINA зауважив, що подібні висловлювання в цивілізованому суспільстві неприпустимі: 

“Сексуальна орієнтація чи гендерна ідентичність гравця жодним чином не впливає на його вміння грати в команді чи у футбол. Тому тренера взагалі не повинні цікавити деталі особистого життя членів його команди. Така позиція тренера швидше шкодить команді, адже він шукає ворогів у самій команді, тобто руйнує довіру”.

Також він наголосив, що позиція Рафаїлова може заважати членам команди відчувати себе комфортно.

А у 2021 році організація “Футбол проти расизму в Європі” (FARE) рекомендувала нападнику клубу “Динамо” та збірної України з футболу Артему Бєсєдіну пройти освітній курс про різноманітність. Раніше спортсмен заявив, що “людей із нетрадиційною орієнтацією не повинно бути”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter