Футболісту збірної України рекомендували пройти курс про різноманітність на тлі його гомофобної заяви

Дата: 04 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Організація “Футбол проти расизму в Європі” (FARE) рекомендувала нападнику клубу “Динамо” та збірної України з футболу Артему Бєсєдіну пройти освітній курс про різноманітність. Раніше спортсмен заявив, що “людей із нетрадиційною орієнтацією не повинно бути”.

Про це повідомляє “Новое время”.

Фото: fcdynamo.kiev.ua

У FARE висловлювання футболіста назвали неприпустимими і зазначили, що вони повинні мати дисциплінарні наслідки.

“Ми б рекомендували Бєсєдіну пройти освітній курс про різноманітність – дізнатися більше про людей, які його оточують, як освітній захід разом із дисциплінарним покаранням”, – порадили в організації. 

Раніше в інтерв’ю ютуб-каналу ОТДУШИВДУШУ  нападник заявив:

“Людей із нетрадиційною орієнтацією не повинно бути. Є хлопчики, є дівчатка – все”. 

Такий коментар Бєсєдін дав на тлі камінг-ауту гравця клубу вищої австралійської ліги Джоша Кавалло. Наприкінці жовтня 21-річний футболіст розповів, що довго не міг говорити про свою сексуальність без почуття незручності та шість років “боровся” зі своєю орієнтацією. Водночас Кавалло вирішив здійснити публічний камінг-аут, коли отримав підтримку рідних та колег. 

Крім Бєсєдіна, негативно щодо ЛГБТ-людей висловлювався колишній захисник збірної України Богдан Бутко:

“Серед геїв є такі хлопці, які розмножуються. Вони беруть матір, удвох беруть сперму і виходить дитина. Світ котиться незрозуміло до чого. Як можна на це заплющувати очі?” — сказав він.

Футболіст також засумнівався, що геями народжуються. Він вважає, що гомосексуальність “з часом приходить”. При цьому Бутко заявив, що потиснув би руку гею-футболісту, якби той був гарною людиною, і він його знав особисто.

Позицію футболіста у FARE водночас залишили поза увагою.

Джош Кавалло. Фото: Mark Brake/Getty Images

Натомість колишній гравець збірної України Євген Левченко у своєму твіттері підтримав камінг-аут Кавалло:  

“Повністю підтримую твоє рішення. Дуже хоробро з твого боку. Повага”

Австралієць Кавалло не є першим футболістом в країні, який розповів про свою гомосексуальність, однак раніше ніколи гравці вищої ліги не робили цього. Як зазначають журналісти BBC, здебільшого професійні футболісти, якщо й говорять про свою гомосексуальність, то лише після закінчення кар’єри.

В Австралії у нижчій лізі наразі грає 28-річний Енді Бреннан, який першим серед колег у країні здійснив камінг-аут 2019 року. Першим же в історії камінг-аут серед футболістів ще 1990 року зробив англійський футболіст Джастін Фашану. Після цькувань чоловік вкоротив собі віку. 

В Україні досі жодний футболіст не робив камінг-ауту. Не сприяють цьому процесу, зокрема, гомофобні заяви деяких колег. Так, наприклад, 2018 року гендиректор футбольного клубу “Зоря” Сергій Рафаїлов заявляв, що поява серед його гравців гея буде неприйнятною, адже він виступає проти “пропаганди гомосексуалізму”. За свої слова він публічно не вибачився. 

Водночас ситуація з гомофобією у світі спорту починає змінюватись. На цьогорічній Олімпіаді у Токіо спортсменів, які відкрито заявили про свою сексуальну орієнтацію, нарахували понад 140. Деякі з них закликають не проводити змагання в країнах, де гомосексуальність карається смертю. 

Нагадаємо, що розкриття своєї сексуальної орієнтації може спричинити труднощі в гомосексуальних людей, які живуть у суспільствах, де досі існує негативне ставлення до них. Щоб підтримати їх у прагненні до відкритості, у всьому світі щорічно відзначають Міжнародний день камінг-ауту. 

Дослідження свідчать, що майже половина українців негативно ставиться до ЛГБТ. Однією з причин цього фахівці називають те, що громадяни не мають у своєму оточені відкритих гомосексуалів. Через ставлення оточення до їхньої орієнтації або ідентичності ЛГБТ-українці стають жертвами злочинів ненависті, які неохоче розслідують правоохоронці. Минулого року в Києві студента побили після погроз через те, що він вивісив веселковий прапор на балконі гуртожитку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter