Майже половина українців негативно ставиться до ЛГБТ та чайлдфрі, а 51% підтримує смертну кару – дослідження

Дата: 19 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

47% українців та українок негативно ставляться до ЛГБТ-людей, а 42% – до чайлдфрі. Крім того, 51% підтримує ідею відновлення смертної кари в Україні. 

Такими є результати опитування соціологічної групи “Рейтинг”, проведеного до 30-річчя незалежності України, в якому, зокрема, дослідили рівень толерантності українців та українок.  

 
“Як показує аналіз цінностей, українці охоче декларують важливість універсалізму та доброти, однак вони не дуже виявили терпимість у блоці дослідження толерантності”, – зазначають в опитуванні. 
 
Так, 47% негативно ставляться до ЛГБТ-людей, а 42% – до чайлдфрі (людей, які вирішили не мати дітей), близько половини ставляться до них нейтрально, 7–8% – позитивно.
 
Ставлення до людей, які не вірять у Бога, толерантніше: лише 28% їх не сприймають, а 63% загалом ставляться нейтрально, 8% – позитивно.
 
Молоді жінки 16–24 років створили окремий тренд за рівнем високої толерантності: з них третина ставиться позитивно до ЛГБТ та чайлдфрі, водночас серед хлопців цього ж віку таких утричі менше. 
 
Загалом покоління незалежності виявилося найтолерантнішим, особливо віком 16–24 роки. До всіх трьох категорій їхнє ставлення радше нейтральне (60–70%), ще близько 20% ставляться до цих категорій позитивно, до 20% – негативно.
 
Водночас рівень толерантності з віком знижується і досягає найнижчого рівня в найстаршому віці (61+), і серед них до людей, які не хочуть мати дітей, переважає негативне ставлення (66%), так само як і до ЛГБТ (65%).
 
Серед регіонів найтолерантнішим є Київ. А от схід і захід схожі у своєму консерватизмі, різниця лише в тому, що релігійний Захід менш толерантний до тих, хто не вірить у Бога, а Донбас – до ЛГБТ. 
 
Загалом 60% населення вірить в існування Бога і не сумнівається в ньому. Ще 17% вірять у Бога, але сумніваються в ньому, а у вищі сили вірять 14%. Атеїстів лише 7%. Віра в Бога зростає з віком і після 50 років має найвищі показники (понад 60%). Показники релігійності високі на Галичині й заході загалом. А ось у Києві та серед наймолодших (16–24) вірян менш ніж половина.
 
Серед тих, хто вірить в існування Бога і не сумнівається в ньому, 40% негативно ставляться до атеїстів. Також вони є менш толерантними до ЛГБТ: 55% ставляться негативно, до чайлдфрі – 49%. 
 
Крім того, 51% опитаних підтримують ідею відновлення смертної кари в Україні, 45% – проти цього. Серед її головних прибічників – старші, бідніші, з нижчим рівнем освіти, чоловіки, а також ті, хто відчуває негативні емоції до себе (сором, гнів, сум, байдужість і страх).
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter