Трансґендерний боксер уперше в історії США виграв професійний двобій

Дата: 11 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

У США трансґендерний боксер Пет Манюель вперше в історії здобув перемогу в поєдинку з іншим боксером – Хьюго Агеларом.

Історію Манюеля, який багато років стикається з гомофобією в спорті, розповіло видання Los Angeles Times.

Пет Манюель до та після операції зі зміни статі 

33-річний Пет Манюель, якого в минулому звали Патрісія, почав свій перехід у 2012 році. Тоді під час Олімпійських ігор у Ріо комітет вперше дозволив трансґендерним спортсменам брати участь у змаганнях, але Манюель дістав травму плеча і не зміг розпочати тренування.

Сім’я спортсмена завжди знала про його трансґендерність, а тому їх не здивувало рішення чоловіка. Операцію з корекції статі, як зазначають журналісти, Манюелю оплатила бабуся.

Родичі підтримують спортсмена після операції 

Після зміни статі спортсмен вирішив повернутися до змагань, але зіткнувся з гомофобією: протягом двох років від поєдинків з ним відмовлялися десятки чоловіків.

Єдиним боксером, що відгукнувся на пропозицію бою, став Хьюго Агелар. Коли судді одностайно вирішили, що Манюель переміг свого суперника, глядачі в залі почали вигукувати образи. Проте спортсмен не розгубився та сказав, що ця перемога далася йому дорожче, ніж будь-хто може собі це уявити, а також подякував супернику за те, що той не побоявся і вийшов битися з ним:

“Я не проміняв би цей момент ні на що інше. Це коштувало всього, через що мені довелося пройти”.

Пет Манюель не перший з ЛГБТ-людей, хто зіткнувся з гомофобією в спорті, проте останніми роками ситуація покращується, зокрема у футболі. У 2013 році провідна британська ЛГБТ-організація “Стоунволл” вперше запропонувала футболістам виходити на поле в райдужних шнурівках, щоб підтримати ЛГБТ-спільноту. Після цього ініціативу перехопили деякі клуби Шотландії та Англії, а цього року на чемпіонаті світу з футболу, який пройшов у Росії, команда зі Швеції також грала в таких.

Проте навіть позиція міжнародних колег не завадила нещодавно гендиректору українського футбольного клубу “Зоря” розповісти про те, що поява серед його гравців гея буде неприйнятною, адже він виступає проти “пропаганди гомосексуалізму”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter