Трагедія з гвинтокрилом у Броварах: до суду скерували обвинувальні акти щодо п’ятьох посадовців ДСНС

Дата: 29 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальні акти щодо п’ятьох посадовців ДСНС, яким закидають причетність до падіння гелікоптера з урядовцями на початку 2023 року у Броварах. 

Про це розповіли у ДБР. 

Фото: “Трибуна-Бровари”

Підозри посадовці отримали ще у серпні минулого року. 

Мова йде про: 

  • начальника Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС України;
  • в.о. командира частини;
  • заступника командира з льотної підготовки;
  • командира авіаційної ескадрильї;
  • начальника служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України з міста Ніжин Чернігівської області.

Начальнику служби безпеки польотів загону додатково закидають службову недбалість. 

Слідчі реконструювали похвилинно день аварії, зокрема, розшифрували “чорні скриньки”. Виявилось, що, попри застереження внутрішніх інструкцій та вимог законодавства, посадовці обрали для перевезення делегації урядовців гелікоптер, що чергував у Києві та області, чекаючи на потенційні надзвичайні ситуації. 

Судно не мало дозвільних документів на виконання інших видів польотів, а летіти, за планом, мали до Харківської та Дніпропетровської областей.

Реконструкція останніх хвилин польоту судна. Фото: ДБР

“Під час підготовки до польоту командиру екіпажу не повідомили про метеорологічні дані по всьому маршруту запланованого руху, зокрема, про вкрай несприятливі погодні умови над містом Бровари. Сам екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах та необхідних сертифікатів. Проте жоден з посадовців, відповідальних за безпеку польотів, виліт не скасував або не переніс його на пізніше”, – кажуть детективи. 

У день трагедії на Київщині був сильний туман, а тому гелікоптер виконувати політ на гранично низькій висоті, що навіть менша, ніж висота будівель по маршруту. 

“Командир екіпажу побачив перешкоду – багатоповерховий будинок та почав здійснювати маневр обльоту, однак різко піднявся, втратив орієнтування в просторі та під час завершення маневру внаслідок відсутності необхідних навичок допустив зіткнення із землею”, – встановили правоохоронці. 

Окрім посадовців, серед яких були міністр внутрішніх справ Денис Монастирський та його перший заступник Євгеній Єнін, внаслідок трагедії загинули ще п’ять мешканців Броварів, які опинились у момент аварії поблизу. Серед них була мати з дитиною. 

Також 31 людина через падіння гелікоптера отримала тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Серед них 13 дітей. 

Нагадаємо, що слідчі розглядали чотири версії трагедії, серед яких була диверсія.  

Фотографія обкладинки: ДСНС

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter