Традицію Щедрого вечора в Україні внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини

Дата: 26 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Традицію святкування Щедрого вечора в Україні внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Відповідне рішення ухвалило Міністерство культури та інформаційної політики. 

Фото: В’ячеслав Мадієвський / Укрінформ

За словами т.в.о. міністра культури Ростислава Карандєєва, ця традиція – одна з тих, що формують ідентичність нашого народу.

“Ми маємо тисячі прикладів, коли національна культурна спадщина надихала митців на створення сучасних творів з етнічними мотивами. Одним з найяскравіших таких проявів є “Щедрик” Миколи Леонтовича”, – сказав він.

У повідомленні нагадали, що Мінкульт уже вніс до Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини України 88 елементів, серед яких є й ті, що стосуються новорічного циклу святкувань. Зокрема, традиційний обряд Маланка с. Белелуя Івано-Франківської області, традиція повіншування Василів у селі Липівка Рогатинської територіальної громади Івано-Франківської області, створення об’ємної сферичної різдвяної звізди села Мацьковичі тощо.

Також у міністерстві повідомили, що працюють над внесенням “Щедрика” до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства.

За словами першої заступниці міністра закордонних справ Еміне Джапарової, є мета – довести світові, що мелодія “Carol of the Bells” має насправді суто українське “громадянство”.

Відповідно до правил ЮНЕСКО, одна з вимог для внесення елементу до світового списку – це його занесення до національного переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, уточнила вона. Урядовиця назвала внесення традиції Щедрого вечора до відповідного переліку “важливим кроком до світового визнання”.

Над підготовкою номінаційного досьє працювала ГО “Інститут культури України” спільно з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, Національною академією керівних кадрів культури і мистецтв, ГО “Інститут Леонтовича”, ГО “Всесвітній день вишиванки” за підтримки ТОВ “БІГ ВАЙНС”.

Очільниця Інституту культури України Марина Соботюк уточнила, що ГО з експертами вже розробили світову промокампанію елементу: це будуть звані вечори за кордоном з відомим шеф-кухарем Євгеном Клопотенком, діджитал-шоу “Щедрий вечір” за участю співачки Jerry Heil, яку Молодіжна рада при МЗС визначила молодіжною амбсадоркою “Щедрика”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Україна подала досьє трьох елементів нематеріальної культурної спадщини до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Вони мають назви “Українська писанка: традиція і мистецтво”“Практика з охорони кобзарсько-лірницької традиції” та “Технологія вишивки “білим по білому” міста Решетилівка Полтавської області”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter