Торік у Росії силовики відкрили понад 3 тисячі справ за “дискредитацію армії”

Дата: 08 Січня 2024
A+ A- Підписатися

За минулий, 2023 рік у Росії силовики порушили понад 3 тисячі справ за репресивною статтею щодо “дискредитації російської армії”. 

Про це розповідає видання “Можемо пояснити”. 

Жінка вийшла з протестом у Москві проти війни в Україні в лютому 2023-го. Фото: Getty Images

Дослідники порівняли дані щодо відкритих проваджень з даними за 2022 рік. 

Так, справ за дискредитацію у 2022-му відкрили понад 5 тисяч, тож торік їхня кількість зменшилась. Водночас збільшилася кількість людей, щодо яких порушили кримінальні справи після “акції прямої дії”: у 2022-му їх було 117, а торік – уже 274. 

Показник, що змінився дуже сильно, пов’язаний зі справами про залишення військових частин. Так, якщо 2022-го таких справ було трохи більш ніж тисяча, то 2023-го стало понад 5 тисяч. 

Дослідники, аналізуючи дані, дійшли висновку, що минулий рік став роком радикалізації протесту в Росії. 

“Минулий рік, на відміну від 2022 року, відзначився меншою кількістю мирних протестів. Натомість зросла кількість “акцій прямої дії” – палили військкомати, підривали рейки та релейні шафи, залишали військові частини”, – кажуть вони. 

Нагадаємо, що російські правозахисники просять світ ввести санкції щодо суддів, які вчиняють репресії в РФ. Йдеться насамперед про тих, хто розглядає справи про так звані “фейки” про російську армію та про “дискредитацію” ЗС РФ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter