Топгенерал ЄС Роберт Брігер потрапив у скандал через коментар під антисемітським дописом

Дата: 26 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Очільника Військового комітету ЄС австрійського генерала Роберта Брігера розкритикували через його схвальний коментар під фейсбук-постом колишнього поліціянта, відомого своїми антисемітськими поглядами.

Про це пише газета Der Standard.

Фото: Dumitru Doru

У 2023 році Брігер прокоментував пост експоліціянта Австрії, відомого своїми антисемітськими теоріями змови, зокрема запереченням Голокосту. У пресі його називають лише літерою М.

Допис М. стосувався популярної серед крайніх правих та неонацистів теорії змови про те, що союзні держави у роки Другої світової війни нібито заморили голодом мільйони німецьких військовополонених у таборах.

Екстреміст також послався на сайт, на якому стверджувалося, що тіла нібито німецьких військових видавали за єврейські, “щоб маніпулювати кількістю жертв Голокосту”. Цей допис Брігер прокоментував словами: “Перш за все це — глава історії переможців, яку тримали в таємниці”.

Сам топгенерал ЄС стверджує, що його коментар можна тлумачити по-різному.

“Я не знав, що історичні ревізіоністські та антисемітські заяви й коментарі були поширені на фейсбук-сторінці, яку я категорично відкидаю і від якої я чітко і недвозначно дистанціююсь”, – наголосив він.

Натомість очільник зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу Жозеп Боррель, відповідальний також за оборонну політику об’єднання, попросив додаткових розʼяснень ситуації.

Роберт Брігер обіймає посаду голови Військового комітету Євросоюзу – найвищого військового органу ЄС – з 2022 року. Перед цим він кілька років очолював Генеральний штаб Збройних сил Австрії.

Нагадаємо, що минулого тижня авторка серії книжок про Гаррі Поттера Джоан Роулінг потрапила у чергову трансфобну та антисемітську суперечку. Вона поставила під сумнів те, що трансгендерні люди були пріоритетною ціллю нацистів під час Голокосту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter