Роулінг звинуватили в антисемітизмі, бо та заперечує, що транслюди були пріоритетною ціллю нацистів

Дата: 18 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Авторка серії книжок про Гаррі Поттера Джоан Роулінг потрапила у чергову трансфобну та антисемітську суперечку. Вона поставила під сумнів те, що трансгендерні люди були пріоритетною ціллю нацистів під час Голокосту.

Про це пише Telegraph.

Джоан Роулінг. Фото: Forbes

Так, у березні ЛГБТ-видання Pink News опублікувало статтю, в якій йшлося про те, що “переслідування транслюдей нацистами було нищівним” і що воно все ще “відлунюється впродовж століть”. Однак у статті назвали лише пʼятьох ймовірних жертв Голокосту серед транслюдей, і ще одного чоловіка, якого переслідували за гомосексуальність, який зрештою помер у концтаборі. Ще двоє пережили війну, один покінчив життя самогубством, а доля п’ятого невідома.

Один з користувачів Х поширив статтю, прокоментувавши її: “Нацисти спалили книги про охорону здоровʼя та дослідження щодо трансгендерів, чому ви так відчайдушно прагнете підтримувати їхню ідеологію щодо статі?”.

А Роулінг у відповідь на це піддала сумнівам інформацію про те, що трансгендерні люди справді були пріоритетною ціллю нацистів під час Голокосту.

“Я просто… Як? Як ти це набрав і натиснув “Надіслати”, не думаючи: “Можливо, мені варто перевірити це джерело, тому що це міг бути просто гарячковий сон”, – написала вона.

Через це у соцмережах почалися суперечки, а деякі британські медіа опублікували статті зі звинуваченнями Джоан Роулінг у трансфобії та антисемітизмі. 

16 квітня письменниця виступила із заявою, в якій наголосила на підтримці єврейської громади та згадала свої попередні виступи проти антисемітизму. 

“Хоча я звикла до грубих методів відволікання уваги, які використовує більш екстремальна фракція трансактивізму, твердження про те, що я заперечую Голокост, безпідставні та огидні. Я завжди була рішучою прихильницею єврейської громади й постійно й неодноразово виступала проти антисемітизму”, – наголосила вона.

Роулінг також пояснила свої слова, через які минулого місяця її почали цькувати та засуджувати.

“Мені відомі твердження таких активістів про те, що трансгендери зазнавали унікальних переслідувань і пригноблень протягом всієї історії. Але твердження, що трансгендери були “першими мішенями” нацистів, – твердження, яке я спростувала на X, і яке призвело до цих звинувачень, і того, що я “підтримую [нацистську] ідеологію щодо статі”, є новим рівнем ницості”, – заявила Роулінг.

Нагадаємо, що 1 квітня Роулінг порушила закон про запобігання ненависті в Шотландії, вчергове опублікувавши в соцмережах трансфобний пост. Це сталося того ж дня, коли закон набув чинності. Письменниця опублікувала розлогий пост у соцмережі Х, розкритикувавши новий закон Шотландії. Вона каже, що він “нехтує правами жінок” і нібито надає додатковий захист трансгендерним жінкам.

Також Роулінг опублікувала фотографії десятьох відомих трансгендерних жінок, висміявши їхню гендерну ідентичність. Зокрема, письменниця написала про виконавчу директорку Единбурзького кризового центру зґвалтувань Мрідул Вадхву, трансгендерну модель і активістку Манро Бергдорф.

Письменницю не вперше звинувачують у трансфобії. Почалося все ще наприкінці 2019-го, коли вона опублікувала у твіттері слова на підтримку жінки Маї Форстейтер. Ту звільнили з роботи через критичні публікації щодо статі та гендеру, однак згодом суд постановив, що зробили це незаконно.

Влітку 2020-го письменницю звинуватили в трансфобії вже через серію твітів, у яких вона коментувала статтю порталу Devex “Створення рівноправного світу після коронавірусу для тих, хто має менструацію”. У матеріалі йшлося про гендерні аспекти пандемії коронавірусу та небезпеки, з якими стикаються жінки на карантині.

А у 2021 році Роулінг знову звинуватили в трансфобії через публікацію у твіттері, в якій вона прокоментувала новину про те, що поліціянти в Шотландії реєструватимуть стать ґвалтівників згідно з їхнім гендерним самовизначенням. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter