Джоан Роулінг порушила закон про запобігання ненависті в Шотландії, опублікувавши трансфобний пост

Дата: 02 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

1 квітня британська письменниця, авторка книг про Гаррі Поттера Джоан Роулінг порушила закон про запобігання ненависті в Шотландії, вчергове опублікувавши в соцмережах трансфобний пост. Це сталося того ж дня, коли закон набув чинності.

Про це пише The Telegraph.

Фото: The Times

Так, письменниця опублікувала розлогий пост у соцмережі Х, розкритикувавши новий закон Шотландії. Вона каже, що він “нехтує правами жінок” і нібито надає додатковий захист трансгендерним жінкам.

Також Роулінг опублікувала фотографії десятьох відомих трансгендерних жінок, висміявши їхню гендерну ідентичність. Зокрема, письменниця написала про виконавчу директорку Единбурзького кризового центру зґвалтувань Мрідул Вадхву, трансгендерну модель і активістку Манро Бергдорф.

Водночас Роулінг згадала про трансгендерних людей, засуджених за сексуальні злочини.

“Очевидно, люди, згадані у вищезгаданих твітах, зовсім не жінки, а чоловіки. Абсолютно всі”, – написала Роулінг.

Вона зазначила, що “нетерпляче очікує” на арешт через набуття чинності нового закону про злочини на ґрунті ненависті. 

“Наразі я перебуваю за межами країни, але якщо те, що я тут написала, кваліфікується як правопорушення згідно з нормами нового закону, я нетерпляче чекаю, що мене заарештують, коли я повернуся”, – додала письменниця.

Новий закон про злочини на ґрунті ненависті від Шотландської національної партії, яка є найбільшою партією в парламенті країни, набув чинності 1 квітня. Він передбачає штраф та ув’язнення строком до семи років за злочини на ґрунті ненависті. Зокрема, за розпалювання ворожнечі через вік, інвалідність, національність, релігію, сексуальну орієнтацію й гендерну ідентичність.

Перший міністр Шотландії Хамза Юсаф зауважив, що дії Роулінг можна розслідувати відповідно до цього закону. Він кваліфікує такі дії як правопорушення через “розпалювання ненависті” до трансгендерних людей.

Нагадаємо, що Роулінг не вперше звинувачують у трансфобії. Почалося все ще наприкінці 2019-го, коли вона опублікувала у твіттері слова на підтримку жінки Маї Форстейтер. Ту звільнили з роботи через критичні публікації щодо статі та гендеру, однак згодом суд постановив, що зробили це незаконно.

Влітку 2020-го письменницю звинуватили в трансфобії вже через серію твітів, у яких вона коментувала статтю порталу Devex “Створення рівноправного світу після коронавірусу для тих, хто має менструацію”. У матеріалі йшлося про гендерні аспекти пандемії коронавірусу та небезпеки, з якими стикаються жінки на карантині.

А у 2021 році Роулінг знову звинуватили в трансфобії через публікацію у твіттері, в якій вона прокоментувала новину про те, що поліцейські в Шотландії реєструватимуть стать ґвалтівників згідно з їхнім гендерним самовизначенням. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter