СБУ повідомила про підозру колаборанту — ексраднику терориста Стрєлкова

Дата: 20 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Служба безпеки зібрала доказову базу на підсанкційного пропагандиста Ігоря Дуся, який публічно заперечує існування української державності; 2014 року чоловік був особистим радником російського терориста Ігоря Стрєлкова-Гіркіна й зараз позиціює себе як “православний публіцист”.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними правоохоронців, Дусь також очолює громадську організацію “Народний собор”, яка є українською “філією” однойменного російського об’єднання під егідою РПЦ.

Після захоплення Криму зловмисник утік на тимчасово окуповану територію українського півострова. Там був постійним гостем ефірів російських телеканалів, де виступав у ролі політичного або релігійного експерта й виправдовував агресію проти України.

Після початку повномасштабного вторгнення Дусь в Москві публічно вихваляв окупантів і закликав бійців ЗСУ не чинити спротив загарбникам.

Пропагандист активно розповсюджував російські наративи щодо нібито утисків представників УПЦ МП і вихваляв антиукраїнську діяльність московського патріарха Кирила.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили Дусю про підозру за статтями Кримінального кодексу України “Колабораційна діяльність” і “Посягання на територіальну цілісність та недоторканність України”.

Зараз підозрюваний перебуває на території Росії, тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності, йдеться у повідомленні СБУ.

Ігор Гіркін – відставний офіцер збройних сил РФ та колишній полковник ФСБ, який, зокрема, керував захопленням Слов’янська на Донеччині, що стало ескалацією конфлікту на Донбасі у 2014 році.

“Спусковий гачок війни таки натиснув я. Якби наш загін не перейшов кордон, у результаті все скінчилося б, як у Харкові, як в Одесі. Було б кілька десятків убитих, обпалених, заарештованих. І на цьому б скінчилося”, – казав сам Стрєлков. 

До того, як захопити Слов’янськ, Гіркін у Криму очолював диверсійний загін. Згідно з інформацією СБУ, на півострів він прилетів рейсом Шереметьєво–Сімферополь 26 лютого 2014 року, а вже у ніч на 27 лютого відбулося захоплення Верховної Ради АРК, що стало початком анексії.

Також Гіркін організовував збір кримських депутатів для призначення так званого референдуму й командував штурмом фотограмметричного центру в Сімферополі. 

У Слов’янську, куди він потрапив вже у квітні 2014-го, як розповідали свідки правозахисникам, від рішення Гіркіна залежало, чи затримуватимуть когось, а на певному етапі окупації він запровадив у місті “воєнний стан” і “військовий трибунал”, який ухвалював вироки про страти.

“Достеменно кількість засуджених та страчених цим “трибуналом” людей невідома, але принаймні четверо осіб саме так було засуджено до смертної кари і, ймовірно, розстріляно. Інших незаконно затриманих цивільних осіб переводили до СІЗО в Слов’янську і змушували копати траншеї під українським мінометним і артилерійським вогнем. Ігор Гіркін брав участь у засіданнях цього псевдосуду, його особистий підпис стоїть під смертними вироками”, – розповідали правозахисники у 2020 році. 

Інформацію про порушення прав людини та міжнародного права у період тимчасової окупації Слов’янська російськими бойовиками у 2014 році збирали до початку повномасштабного вторгнення. Декілька років тому там знайшли останки тих, хто загинув під час окупації.

Вже декілька років в Україні Гіркін є підозрюваним в порушенні законів та звичаїв війни.

Крім цього, Гіркін проходив у справі щодо збиття малайзійського боїнга рейсу МН-17 над Донбасом 2014 року. У листопаді 2022-го його разом із Сергієм Дубінським і Леонідом Харченком окружний суд Гааги визнав винними в цьому злочині. Вони отримали довічне.

Визнані винними у збитті “боїнга”, найімовірніше, перебувають у Росії. До прикладу, Гіркін пішов на фронт — за нього українські розвідники оголосили винагороду у 100 тисяч доларів.  Місце знаходження інших достеменно не відоме. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що правоохоронці викрили колишнього нардепа забороненої комуністичної партії, який роздавав жителям Харківщини агітаційні матеріали на підтримку окупантів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter