Телеканали “Прямий”, “Еспресо” та 5 канал вимагають повернути їх до цифрового ефіру

Дата: 14 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Телеканали “Прямий”, “Еспресо” та 5 канал вимагають повернути їх до цифрового ефіру.

Про це йдеться у відкритому листі медійників президенту Володимиру Зеленському, прем’єр-міністру Денису Шмигалю, Кабміну, Верховній Раді, Нацраді з питань телебачення і радіомовлення та іншим уповноваженим органам державної влади.

Джерело: espreso.tv

У листі дії Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (РРТ) вони називають “протиправними” та “свавільними” через відключення з 4 квітня 2022 року мовлення телеканалів “П’ятий”, “Прямий” та “Еспресо”.

“У ці складні часи ми неухильно дотримуємось принципу єдиної державної інформаційної політики при повній повазі до свободи слова та засобів масової інформації. На виконання відповідного указу президента України левову частку нашого ефірного часу було передано на трансляцію спільного загальнонаціонального марафону. При цьому решта ефірного часу була присвячена відповідним авторським програмам та передачам, які дозволяли в певній мірі забезпечити дотримання та реалізацію законних прав і свобод журналістів”, — наголошується в листі.

Журналісти вважають, що відключення трансляції вказаних телеканалів є незаконним, оскільки не існує жодного чинного документа, який би давав законні підстави Концерну РРТ відключати їх від мовлення. Так само не було схвалено жодного рішення з боку Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення чи суду, вважають вони.

На їхню думку, відключення незалежних українських патріотичних каналів може поставити під сумнів відповідність України критеріям членства в ЄС та готовності охороняти свободу слова, верховенство права та інші принципи демократії як провідна європейська держава.

Колективи телеканалів звернулися до президента і всіх уповноважених держорганів з проханням захистити свободу слова в Україні, не звертати з європейського напрямку та надати можливість громадянам України дивитися патріотичні українські телеканали, де працюють професійні журналісти, що разом з вами окремим інформаційним фронтом протидіють Росії як державі-терористу і її пропагандистській машині.

“Поверніть в ефір телеканали, не вбивайте свободу слова та європейське майбутнє України”, — наголосили журналісти.

Нагадаємо, що в ніч на 4 квітня КРРТ вимкнув телеканали “Еспресо”, “Прямий” та 5 канал із цифрового ефіру. Провайдер “Зеонбуд”, який зараз підпорядковується концерну, заявив, що не знає причин такого рішення.

Телеканали звернулися до президента з проханням втрутитись і захистити “право журналістів, які професійно воюють на інформаційному фронті, на професію і свободу слова”. Для цього Концерн РРТ має відновити мовлення каналів, заявили вони.

Правозахисники вважають, що вимкнення вказаних телеканалів без будь-яких пояснень є загрозою свободі слова та демократії в Україні. 

Утрутитись у ситуацію з вимкненням телеканалів, пояснити причини цього та відновити їхнє мовлення закликали Зеленського Медіарух та Комісія з журналістської етики.

5 канал заявив, що судитиметься з КРРТ, якщо його цифрове ефірне мовлення найближчим часом не відновлять.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter