Телеграм залишається найпопулярнішою мережею, де українці читають новини – дослідження

Дата: 23 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

У 2024 році соціальні мережі є основним джерелом інформації для українців, 84% споживачів читають там новини, майже 40% опитаних отримують інформацію лише звідти. Найпопулярнішою мережею для споживання новин українцями досі є телеграм, де новини читають 72% опитаних.

Про це свідчать результати дослідження медіаспоживання українців за 2024 рік від USAID / Internews, презентовані 19 вересня під час конференції National Media Talk.

За даними дослідження, по 30% людей дізнаються новини із сайтів чи телебачення. Водночас лише 3 і 6% відповідно користуються тільки ними, решта – паралельно з іншими джерелами. Радіо як джерело новин використовують 12% споживачів, і 5% використовують друковану пресу.  

Мережу “Телеграм” споживачі використовують як для споживання новин, так і для спілкування (75%). Українці також активно спілкуються у вайбері (60%), але мало читають там новини (15%).

Фейсбук, ютуб та інстаграм доволі популярні серед споживачів, але не як джерело новин. Так, новини читають у фейсбуці 19%, у ютубі – 16% та в інстаграмі – 10%

Лише 4% опитаних вважають, що телеграм треба заборонити в Україні. Популярнішою є думка, що держава має встановити правила й контролювати месенджер (33%). Проте 51% вважає, що держава не має втручатися в його роботу.

Серед сайтів найчастіше українці шукають новини на “Українській правді” (13%), ТСН (12%), “Цензор.нет” (10%), “Корреспонденте”, “Обозревателе”, “24 каналі”, “Суспільному”, Укрінформі, РБК-Україна, “Радіо Свобода” та NV. Також для пошуку новин користуються гуглом, ukr.net та УНІАН.

Серед телеканалів з великим відривом лідирує 1+1 (62% тих, хто отримує новини з телебачення). У наступній трійці – ICTV, СТБ та “Інтер”. Серед радіостанцій як джерел новин з великим відривом лідирує Українське радіо – 39 %.    

Опитування проводила компанія InMind з використанням кількісного та якісного етапів збирання інформації. Спочатку дослідники провели чотири установчі фокус-групи для визначення трендів медіаспоживання та розроблення рекомендацій щодо опитування.

Під час основного етапу опитування проводили вдома в містах з населенням понад 50 тисяч людей для замірювання показників медіаспоживання. Вибірка становила 3 тисячі осіб.

Також провели шість інтерпретаційних фокус-груп, глибинні інтерв’ю та фокус-групи з мешканцями прифронтових територій, ВПО – як в Україні, так і за кордоном, військовослужбовцями та мешканцями окупованих територій.

Нагадаємо, 20 вересня Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) ухвалив рішення обмежити використання месенджера “Телеграм” в органах державної влади, військових формуваннях і на об’єктах критичної інфраструктури.

Під час засідання НКЦК начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов навів обґрунтовані дані щодо наявності в російських спецслужб доступу до особистого листування користувачів телеграму, навіть видалених повідомлень, а також їхніх персональних даних.

Згодом голова Центру протидії дезінформації (ЦПД) РНБО Андрій Коваленко уточнив, що заборона використання телеграму в Україні не стосується особистих смартфонів. Він наголосив, що вона поширюється лише на робочі комп’ютери держслужбовців, військових та співробітників критичної інфраструктури.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що популярний месенджер “Телеграм” співпрацює з російськими правоохоронними органами та загалом поводиться в межах законодавства. Про це сказав депутат Держдуми РФ Артем Метелєв у відповідь на питання про можливість блокування месенджера в Росії.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України визнали, що телеграм містить у собі низку загроз для безпеки України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter