Біля Генштабу на білбордах рекламують проросійські телеграм-канали для військових

Дата: 07 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У Києві за допомогою білбордів рекламують анонімні телеграм-канали для військових, які в Збройних силах ще на початку року називали проєктами російських спецслужб. 

Про це повідомляють “Тексти”. 

Фото: texty.org.ua

Телеграм-канал “НачШтабу”, реклама якого з’явилася, зокрема, біля будівлі Генштабу в Києві, позиціюється як майданчик, де українські військовослужбовці можуть поділитися тим, що “наболіло”. Серед повідомлень у каналі історії про нібито вчинені самогубства, проблеми зі здоров’ям після вакцинації та критика служби в армії загалом. 

На початку року Збройні сили виступили з офіційною заявою, в якій назвали “НачШтабу” та інший телеграм-канал “Черговий ООС” російськими проєктами. В обговореннях на цих платформах, як зазначали в ЗСУ, можна знайти чимало подробиць військової служби, дані про місця дислокації військових частин, чисельність та склад підрозділів, стан техніки, озброєння тощо.

“Саме ця інформація для противника “на вагу золота”. Ми нагадуємо, що це ворожі проєкти та закликаємо користувачів месенджерів споживати інформацію відповідально та комунікувати безпечно”, – пояснювали вони.

Фото: texty.org.ua

Цього року Служба безпеки України вже викрила масштабну мережу російських спецслужб у телеграмі. Виявилося, що низку популярних телеграм-каналів, зокрема “Легитимный” та “Резидент”, адміністрували на замовлення ворожих спецслужб. Анонімні телеграм-канали на політичну тематику почали отримувати популярність в Україні у 2018–2019 роках, коли відбувалася президентська кампанія. Ще до розслідування СБУ про те, що блоги з тисячними аудиторіями адмініструють з Росії, розповідали журналісти видань “Ліга” та “Тексти”.

Нагадаємо, дослідження свідчать, що лише 3% українців можуть розпізнати брехню в новинах. Для підвищення обізнаності громадян Міністерство культури запустило в Україні масштабний проєкт із медіаграмотності, що базується на досвіді Фінляндії.

Водночас соціологічні дослідження показують, що медійні вподобання, наприклад, жителів південного сходу майже не впливають їхню на вразливість до російської пропаганди. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter