В Україні запрацював Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Дата: 31 Березня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні розпочав роботу Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики, його головна мета – посилення протидії російській пропаганді.

Про основні напрями та принципи роботи, а також мету центру розповіла під час онлайн-презентації в Укрінформі його керівниця Любов Цибульська.

Джерело: pixabay.com

Участь у заході також узяли міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко та його заступник Тарас Шевченко.

За словами очільника Мінкульту, Україна через російську агресію перебуває на передовій інформаційного простору й на собі відчула впливи фейків, дезінформації та маніпуляцій “з того боку кордону”. Протидія як у вигляді підвищення медіаграмотності українців, так і через постійне інформування громадськості, головних державних стейкхолдерів і комунікація з цього приводу є дуже важливими, наголосив він.

Центр співпрацюватиме з агентством Укрінформ і перебуватиме в контакті з відповідною структурою в РНБО та аналогічними міжнародними центрами, які є в країнах Балтії, в Чехії, Фінляндії, а також у Брюсселі.

За словами Цибульської, вони мають на меті створити дійсно потужний центр із потужною експертизою, однією з найкращих у світі. На це дає право семирічний досвід протидії російській пропаганді з боку суспільства та громадськості, підкреслила вона.

Колектив центру займатиметься:

  • підвищенням стійкості суспільства до гібридних зловмисних впливів;
  • виявленням дезінформації та реагуванням на неї;
  • просуванням проактивних українських наративів;
  • систематичною співпрацею ГО та влади у сфері протидії дезінформації.

Основні напрями роботи центру:

  • стратегічні комунікації;
  • протидія дезінформації через постійне інформування;
  • адвокація зусиль держави в протидії дезінформації на міжнародному рівні.

У сфері комунікацій колектив центру, зокрема, планує спільне з ГО розроблення наративів у темах, які найбільше таргетуються агресором, проведення інформаційних кампаній.

Урядові буде запропонований механізм щоденного реагування на відповідні виклики та інформування населення про успіхи держави, розповіла керівниця центру.

Також на базі центру створять онлайн-ресурс, на якому акумулюють усі найважливіші напрацювання громадського сектору, найкращу аналітику, дослідження, фільми тощо про російсько-українську війну. Це важливо для документування подій, пов’язаних з агресією РФ, пояснила Цибульська.

Центр постійно реагуватиме на дезінформаційні атаки та регулярно створюватиме власний контент, фактично на щоденній основі, наголосила вона.

Крім вищезазначеного, вказана структура буде майданчиком для діалогу між державою та громадянським суспільством.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Україні на базі Ради національної безпеки та оборони створили Міжнародний центр протидії дезінформації.

В установі працюватимуть представники апарату РНБО, які й раніше займалися питаннями щодо протидії дезінформації, її керівника має призначити президент України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter