“Талібан” в Афганістані: провідні американські ЗМІ вимагають від влади вивезти їхніх кореспондентів із країни

Дата: 18 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Три провідні американські видання The New York Times, The Wall Street Journal і The Washington Post вимагають від влади США евакуювати своїх журналістів з Афганістану, владу в якому захопили представники ультрарадикального ісламістського руху “Талібан”.

Текст спільної заяви оприлюднено на сайті The New York Times.

Таліби в палаці афганського президента в Кабулі. Джерело: radiosvoboda.org

Медійники просять президента США Джо Байдена допомогти їхнім журналістам разом із сім’ями виїхати з Афганістану. 

“Протягом останніх двадцяти років відважні афганські колеги невпинно працювали, щоб допомогти газетам The New York Times, The Washington Post і The Wall Street Journal ділитися новинами та інформацією з регіону. Тепер ці колеги та їхні сім’ї опинилися в пастці в Кабулі, їхнє життя в небезпеці”, – йдеться у зверненні.

Журналісти вимагають для колег спрощеного та захищеного доступу до аеропорту, який контролює США, безпечного проходу через охоронювані ворота в аеропорт і полегшення вильоту з країни.

Раніше таліби заявляли, що не чинитимуть перешкод роботі ЗМІ та журналістів у країні після зміни влади. Зокрема, запевнили, що місцеві жінки-журналістки повернуться до роботи, але після встановлення певної правової бази.

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” (RSF) досить скептично поставилася до цих заяв, нагадавши, що “правління талібів з 1996 до 2001 року було темним періодом в історії Афганістану”. Усі засоби масової інформації були заборонені, крім одного “Голосу шаріату”, який не транслював нічого, крім пропаганди та релігійних програм.

Усього в Афганістані до останніх подій було щонайменше вісім інформаційних агентств, 52 телеканали, 165 радіостанцій та 190 друкованих видань. За останніми даними Афганської федерації ЗМІ та журналістів, в них працювали близько 12 тисяч журналістів.

Згідно зі Всесвітнім індексом свободи преси RSF за 2021 рік, Афганістан посідає 122-ге місце зі 180 країн.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter