Таксиста, який у Києві відмовився обслуговувати пасажирок українською, оштрафували на 3,4 тисячі гривень

Дата: 09 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Уповноважений із захисту державної мови наклав штраф на водія таксі, який у Києві висадив пасажирок та назвав їх “хворими”, коли вони попросили обслуговувати їх державною мовою. 

Про це розповіли в Кабміні. 

Ілюстраційне зображення. Фото: AFP

Інцидент із водієм трапився в жовтні минулого року, а широковідомим він став, коли пасажирки виклали в мережу відео конфлікту. 

У ролику чути, як жінки просять обслуговувати їх українською, на що чоловік відповідає їм російською: “Ви хворі люди”. Після цього він дістає їхні речі з багажника та наказує забиратися з машини. 

Сума штрафу, який наклали на водія, становить 3400 гривень. 

“Штраф ще не сплачений, але хочу підтвердити громадянам України, що по кожному з таких фактів ми проводимо претензійну роботу, і, якщо факти підтверджуються,  ми використовуємо весь арсенал Кодексу України про адміністративні правопорушення”, – каже Тарас Кремінь

Нагадаємо, що з роками кількість тих, хто спілкується українською в Україні, збільшувалась, а з початку повномасштабного російського вторгнення таких людей значно побільшало. Соціологам понад 80% громадян розповіли, що перейшли, переходять або вимагають, щоб з ними спілкувалися державною мовою. 

Попри це в Україні досі можуть, наприклад, відмовитись обслуговувати, якщо ви спілкуєтесь українською, або ж не взяти на роботу, як це було з айтівцем Денисом Водотійцем. Такі історії не поодинокі

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter