“Так, я тут цар та бог”: ВРП таки звільнить скандального суддю Запорожана

Дата: 02 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя залишила чинним рішення Дисциплінарної палати про звільнення судді П’ятого апеляційного адміністративного суду Дмитра Запорожана.

Про це повідомив голова Ради громадського контролю НАБУ Роман Маселко у фейсбуку. 

У серпні 2019 року Маселко разом з активісткою Катериною Бутко подали скаргу на Запорожана. Причиною цього стало відео, на якому суддя спілкується з поліцейськими, що намагалися скласти на нього протокол.

“На х*й пішли!” – розпочинає спілкування з поліцейськими Запорожан на відео. 

Активісти наголошували, що така поведінка несумісна зі статусом судді. Однак спочатку дев’ять місяців Дисциплінарна палата ВРП розглядала питання звільнення судді, а потім ще дев’ять місяців це питання розглядали вже повним складом ради. Водночас поки ВРП ухвалювала рішення щодо судді, він регулярно отримував зарплатню. 

За інформацією активістів проєкту Prosud, навіть засідання ВРП 2 лютого намагалися вчергове перенести через неучасть у ньому Запорожана. Тепер Вища рада правосуддя має формально ухвалити остаточне рішення про звільнення судді, однак строки розгляду цього питання не відомі. 

“Воно може бути через тиждень, а може і через рік”, – підсумовує Маселко. 

Нагадаємо, вимогу створити незалежну комісію з міжнародними експертами, яка має перевіряти членів Вищої ради правосуддя на відповідність закону і критеріям доброчесності, а також ініціювати їхнє звільнення, неодноразово висували правозахисники та активісти. Ідеї щодо реформування ВРП пропонував президент Володимир Зеленський. Однак експерти, зокрема з Венеційської комісії, розкритикували їх, а тому парламент відправив відповідний законопроєкт президента на доопрацювання ще в листопаді минулого року. 

Соціологічні дослідження показують, що судам в Україні не довіряють майже 80% громадян. Багато українців не довіряють Верховному Суду (69%), однак більшою довірою не користуються й місцеві суди (67,5%). 

Нещодавно активісти запустили платформу з досьє на понад 5 тисяч суддів. Завдяки цьому кожен охочий може перевірити на доброчесність будь-якого з них та дізнатися про те, чи відповідають статки судді доходам та чи не ухвалював він сумнівних рішень, зокрема щодо активістів Євромайдану. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter