Системи відеонагляду: Офіс Омбудсмана презентував рекомендації щодо захисту персональних даних

Дата: 28 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Офіс Уповноваженої Верховної Ради з прав людини за підтримки проєкту EU4DigitalUA, що фінансується Євросоюзом, розробив рекомендації щодо дотримання права на приватність при встановленні та використанні систем відеоспостереження.

Про це стало відомо під час презентації рекомендацій та роз’яснень щодо використання систем відеоспостереження в громадських місцях, пише ZMINA.

Джерело: pixabay.com

Рекомендації створені, щоб допомогти власникам систем відеонагляду додержуватися балансу між захистом персональних даних та правом на доступ до публічної, суспільно важливої інформації, наголосили учасники заходу.

Загалом це кілька блоків роз’яснень:

  • для власників та розпорядників камер відеоспостереження (тих, хто встановлює та експлуатує системи відеонагляду);
  • для громадян України, іноземців, гостей тощо – щодо прав на приватність та доступу до своїх персональних даних у відеозаписах;
  • щодо правил відеоспостереження в ресторанах і торгово-розважальних центрах;
  • щодо відеоспостереження у межах трудових відносин;
  • відеоспостереження в багатоповерхових будинках та на території житлових комплексів;
  • щодо правил використання камер відеофіксації на дорогах та захисту персональних даних;
  • щодо законності використання камер дронів.

У рекомендаціях можна знайти відповіді на такі питання: “Для чого встановлюють камери?”, “Чи збирають вони персональні дані?”, “Чи є правові підстави для встановлення камер?”, “Де заборонено встановлювати камери?”, “Які права у суб’єктів персональних даних?”, “Чи можна оприлюднювати дані з камер в інтернеті?”, “Чи передбачена відповідальність для власника камер за порушення вимог щодо персональних даних?” тощо.

Одна з авторок рекомендацій, експертка проєкту EU4DigitalUA Уляна Шадська окремо зупинилася на універсальних кроках, які допоможуть чітко дотримуватися законодавства та міжнародних стандартів у сфері використання систем відеоспостереження, а саме:

  • повідомлення про те, що збираються персональні дані за допомогою відеокамер (проблема в Україні – є система, але немає попередження);
  • ведення реєстрів усіх дій, що вчиняються з персональними даними (фіксація, збереження, видалення тощо);
  • призначення відповідальної особи або спецпідрозділу контролю за діями з персональними даними (за словами експертки, в реальності таке буває дуже рідко);
  • забезпечення безпеки обробки персональних даних.

Презентація рекомендацій відбулася в Міжнародний день захисту персональних даних, який відповідає даті підписання 1981 року Конвенції Ради Європи “Про захист осіб у зв’язку з автоматизованою обробкою персональних даних” (у деяких країнах він називається Днем конфіденційності”). Україна підписала документ 2006-го, ратифікувала – 2010 року.

З огляду на те, що у світі загалом й, зокрема в Україні, спостерігається тенденція щодо збільшення використання систем відеоспостереження: на вулицях, держустановах тощо, захисники прав людини висловлюють занепокоєння щодо дотримання права людини на конфіденційність. Наприклад, розгалужена система відеокамер, об’єднана в єдину систему, може збирати величезні обсяги даних, відстежувати конкретних людей, їхні приміщення тощо. 

З іншого боку, системи відеоспостереження є неоціненними для громадської безпеки. Тож головне питання – як і з якою метою використовуються такі системи. Відповіді на більшість з них – у презентованих рекомендаціях. Указані рекомендації та роз’яснення – це три окремі практичні інструменти для різних цільових аудиторій, пояснили в Офісі Омбудсмана.

Перший орієнтований на громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які проживають в Україні. Він містить відповіді на найпоширеніші запитання громадян щодо відеоспостереження, дає уявлення про шляхи захисту їх права на приватність.

Другий також розроблений у форматі запитань та відповідей, пов’язаних із використанням дронів у якості мобільних камер відеоспостереження.

Третій документ має рекомендації та алгоритми, що допоможуть володільцям персональних даних забезпечити дотримання чинного законодавства та міжнародних стандартів у цій сфері з ранніх етапів ухвалення рішень про встановлення систем відеоспостереження.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter