Сирійські силовики ґвалтують та катують громадян, які повертаються до країни, – Amnesty International

Дата: 08 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Силовики в Сирії катують та застосовують сексуальне насильство до громадян, які повертаються до країни після закликів влади або в разі відмови в наданні статусу біженця в інших країнах. 

Про це йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

Дамаск. Фото: iStock / Thinkstock

Між 2016 і 2021 роками до Сирії, за підрахунками ООН, повернулося понад 282 тисяч людей з приблизно 7 мільйонів біженців. Влада Сирії частіше закликає громадян повертатись, а в деяких країнах, де знайшли прихисток сирійці, на них чинять тиск, щоб ті поїхали. У Данії та Швеції, наприклад, їм дедалі частіше анулюють статус біженців.

Авторам доповіді стало відомо про порушення стосовно щонайменше 66 репатріантів, зокрема 13 дітей, про п’ять загиблих в ув’язненні осіб та 17 зниклих. Правозахисники зібрали розповіді людей, які повернулися до Сирії з Лівану, Франції, Німеччини, Туреччини, Йорданії та ОАЕ в період із середини 2017 до весни 2021 року, а також з їхніми родичами та друзями. Цифри, як зазначають в організації, не є вичерпними.

“Чому ви поїхали із Сирії? Тому що ви не любите [президента країни] Башара Асада і не любите Сирію? Ви терористка. Сирія – це не готель, звідки можна виїхати та повернутися, коли захочеться”, – почула одна з опитаних правозахисниками від співробітника служби безпеки Сирії. 

Усього правозахисники дізналися про 59 випадків довільного затримання чоловіків, жінок і дітей, які повернулися на батьківщину, а 33 людини зазнали тортур або іншого жорстокого поводження під час затримання або допитів.

Вулиця в Дамаску. Фото: Getty Images

У доповіді розповідають історію Ясмін – біженки, яка приїхала додому із сином підліткового віку. Обох їх затримали спецслужбовці та відвезли в спеціальний центр утримання, де спочатку групою ґвалтували жінку, а згодом у сусідній кімнаті її сина. 

“Ласкаво просимо! Якщо знову поїдеш із Сирії та повернешся, то привітаємо ще краще”, – цитує Ясмін слова одного зі своїх ґвалтівників. 

Загалом дослідники задокументували 14 випадків сексуального насильства, зокрема щодо п’ятьох жінок, хлопчика-підлітка і п’ятирічної дівчинки, які вчиняють прямо на прикордонних пунктах або в центрах утримання. 

“Вони вдарили мене електричним струмом між очима. Я відчував, що весь мозок трясеться, я хотів би померти”, – розповідає про тортури, завдані йому силовиками, чоловік на ім’я Ісмаель. 

Як розповів Ісмаель, за три з половиною місяці його затримували загалом чотири рази різні силовики. 

Сирійська влада зазвичай розглядає громадян, які повертаються, як терористів. Так сталося з братом жінки на ім’я Ола, яка повернулася разом з ним із Лівану 2019 року. Чоловіка затримали на кордоні, а через п’ять місяців повідомили рідним про його смерть.  

“Військові дії, можливо, і вщухли, але схильність сирійського уряду до жахливих порушень прав людини не зникла. Катування, насильницькі зникнення та свавільні чи незаконні затримання, які змусили багатьох сирійців шукати притулку за кордоном, сьогодні в Сирії так само поширені. До того ж самого факту втечі із Сирії досить, щоб повернути репатріантів під загрозу потрапити під владу”, – розповідає наукова співробітниця Amnesty International з питань прав біженців та мігрантів Марі Форестьє. 

З березня минулого року в Сирії закінчилась активна фаза бойових дій, однак конфлікт не вважають закінченим через відсутність політичного врегулювання. Наразі під контролем урядових військ перебувають усі вісім головних міст – Дамаск, Алеппо, Хомс, Хама, Латакія, Тартус, Дераа і Дейр-ез-Зор.

На цих територіях проживає приблизно 12 мільйонів людей.  За словами дослідників, третина задокументованих випадків насильства сталася саме в Дамаску та близьких до нього районах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter