Світовий конгрес українців подав позов до ЄСПЛ через порушення в Росії прав української діаспори

Дата: 29 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Світовий конгрес українців (СКУ) подав позов до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) після того, як в Росії була відхилена апеляція Конгресу щодо визнання СКУ “небажаною організацією”.

Про це повідомив президент СКУ Павло Ґрод під час ІІ віртуального форуму СКУ “Єднаємось Україною”. 

Президент СКУ Павло Ґрод. Джерело: “Укрінформ”

Мусимо зрозуміти, що це відбувається етноцид. Щоби повністю зліквідувати українців і в Росії, і в окупованих територіях Донбасу і Криму. Ми вже поставили позов до Європейського суду з прав людини“, – заявив Павло Ґрод.

Він розповів, що позов було подано після того, як СКУ програв в Росії судовий процес, на якому опротестовував визнання Світового конгресу українців “небажаною організацією”.

Ми вже пройшли судовий процес в Росії, не виграли його. Є така серйозна протиукраїнська політика в Росії, що ми вже давно не бачили. І це є серйозне порушення людських прав, які ми будемо захищати на міжнародній арені“, – підкреслив президент СКУ.

До оголошення теми форуму та під час її обговорення стало відомо, що на території РФ немає українських шкіл, а також, що до 2014 року в Росії існувало 150 українських організацій. На цей час їхня кількість зменшилася до 10-15.

Нагадаємо, Європейський суд із прав людини не задовольнив клопотання уряду Росії щодо застосування термінових проміжних заходів у позові проти України.

Раніше Російська Федерація надіслала Європейському суду з прав людини (ЄСПЛ) першу міждержавну скаргу проти України за 10 групами звинувачень. Вона звинуватила Україну в загибелі мирних жителів у 2014 році, катастрофі MH17, обстрілі російських територій та дискримінації російськомовного населення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter