ЄСПЛ не задовольнив першу міждержавну скаргу Росії проти України

Дата: 24 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд із прав людини не задовольнив клопотання уряду Росії щодо застосування термінових проміжних заходів у позові проти України.

Про це повідомляє “Європейська правда” із посиланням на заступника міністра юстиції Івана Ліщину.

“Суд постановив відхилити клопотання згідно з правилом 39 Регламенту Суду, оскільки воно не вказує на серйозний ризик непоправної шкоди основним правам, передбаченим Європейською конвенцією з прав людини. Заходи, передбачені правилом 39 Регламенту Суду, ухвалюються у зв’язку з провадженням у Суді без попереднього ухвалення будь-яких подальших рішень щодо прийнятності або суті справи. Суд задовольняє такі клопотання лише у виняткових випадках, коли заявникам в іншому разі загрожує реальний ризик непоправної шкоди“, – йдеться в повідомленні ЄСПЛ від 23 липня.

Рішення суду прокоментував уповноважений уряду у справах ЄСПЛ, заступник міністра юстиції Іван Ліщина.

Він розповів, що ЄСПЛ офіційно повідомив Україну про міждержавну скаргу, яка надійшла від РФ, а також повідомив, що відхилив заяву російського уряду про застосування так званого “правила 39”, тобто тимчасових забезпечувальних заходів, які Москва просила накласти на Україну на час розгляду скарги.

“Цікаво, що частину своєї заяви до ЄСПЛ про правило 39 росіяни подали англійською, але решту своєї скарги проти України надіслали до Страсбурга російською мовою”, – сказав Ліщина.

Нагадаємо, Російська Федерація надіслала Європейському суду з прав людини (ЄСПЛ) першу міждержавну скаргу проти України за 10 групами звинувачень. Вона звинуватила Україну в загибелі мирних жителів у 2014 році, катастрофі MH17, обстрілі російських територій та дискримінації російськомовного населення.

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter