Росія подала до ЄСПЛ міждержавну скаргу. Звинуватила Україну в обстрілах своєї території, катастрофі MH17 і шкоді Криму

Дата: 22 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Російська Федерація надіслала Європейському суду з прав людини (ЄСПЛ) першу міждержавну скаргу проти України за 10 групами звинувачень. Вона звинуватила Україну в загибелі мирних жителів у 2014 році, катастрофі MH17, обстрілі російських територій та дискримінації російськомовного населення.

Про це інформує Генеральна прокуратура РФ на своїй сторінці.

Росія подала скаргу на підставі ст. 33 Конвенції про захист прав людини і основних свобод. У російському відомстві заявили, що вона стосується 10 груп порушень, серед яких “відповідальність влади України за загибель мирного населення, незаконне позбавлення волі й жорстоке поводження з людьми” під час подій на Майдані та в Будинку профспілок в Одесі у 2014 році, а також на Донбасі в межах проведення АТО.

Серед іншого РФ звинувачує українські Збройні сили в загибелі людей, заподіянні шкоди здоров’ю і знищенні майна внаслідок обстрілів суміжної території РФ; позбавленні жителів окремих територій південного сходу України можливості участі у виборах до центральних органів влади; блокуванні Північно-Кримського каналу як основного джерела прісної води для жителів Криму; катастрофі літака авіакомпанії “Малайзійські авіалінії” внаслідок незакриття владою України повітряного простору над зоною бойових дій.

Інша група звинувачень стосується придушення свободи слова і заборони роботи ЗМІ та переслідування журналістів, зокрема російських; дискримінації російськомовного населення і витіснення використання російської мови з громадської сфери; дискримінації російських компаній і підприємців; нападів на дипломатичні, консульські та інші представництва РФ в Україні.

Окремо РФ звинувачує Україну у відмові надати необхідну правову допомогу російським слідчим органам в розслідуванні скоєних “злочинів”.

Росія просить ЄСПЛ застосувати щодо України заходи відповідно до правила 39 регламенту, яке передбачає застосування тимчасових заходів у випадках існування ризику заподіяння невиправданої та неминучої шкоди основним правам і свободам людини.

“У скарзі заявлено клопотання про застосування ЄСПЛ забезпечувальних заходів відповідно до правила 39 регламенту, що зобов’язують Україну негайно припинити такі кричущі порушення, як блокування надходження прісної води до Криму, обмеження прав національних і мовних меншин, зокрема на вільний доступ до загальної та вищої освіти рідною мовою, заборона мовлення російськомовних телевізійних і радіоканалів, обмеження доступу до інтернет-платформ і друкованих видань російською мовою”, – йдеться в повідомленні російської генпрокуратури.

У Міністерстві юстиції України переконані, що скаргу Росії до ЄСПЛ на Україну чекає “неминуча поразка”, зокрема через низку порушень з юридичної точки зору.

“Росія сплутала ЄСПЛ з шоу на російському телебаченні – у заяві до суду виклали усі міфи російської пропаганди. Зовсім безглуздим такий вчинок не назвеш – у них з‘явиться додатковий медіа майданчик для промивання мізків та медіа-привід. Але з юридичної точки зору – їх очікує неминуча поразка. Ну але хоч намагаються контратакувати у lawfare, де поки що усі голи – у їх ворота”.цитує міністра юстиції України Дениса Малюску пресслужба Мін’юсту. 

Тим часом Уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина дає поради Генпрокуратурі РФ щодо особливості участі в процесі в ЄСПЛ. Заявникам потрібно пояснити ЄСПЛ, які саме права, передбачені Європейською конвенцією з прав людини, порушені тими обставинами, на які вони посилаються. Він вказує на те, що у повідомленні ж Генпрокуратури РФ немає жодних посилань на будь-які статті Конвенції або Протоколів.

Також викликає питання, яким саме чином РФ збирається пояснювати виконання формальних вимог прийнятності, зокрема, шестимісячного строку подання заяви, наприклад, щодо скарг стосовно МН17, або подій на Майдані та у Будинку Профспілок в Одесі, що відбулись у 2014 р.

Раніше “Схеми” повідомляли, що адвокати з Росії та окупованих територій Донбасу сплановано подають тисячі заяв до Європейського суду з прав людини проти України від імені жителів ОРДЛО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter