Північно-Кримський канал підпорядковуватиметься Мінагрополітики

Дата: 26 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Північно-Кримський канал переходить від Держводагентства України у підпорядкування Мінагрополітики України. Його використовуватимуть лише для зрошення і забезпечення водою аграріїв Херсонщини.

Про це рішення інформує пресслужба Мінагрополітики

Міністр агрополітики і продовольства Роман Лещенко повідомив про відсутність планів відновлення водопостачання в Крим та подібних переговорів з представниками Росії. 

“Подібних переговорів з представниками Російської Федерації не велося ні з боку Мінагрополітики, ні Міністерства охорони навколишнього природного середовища України”, – цитує міністра пресслужба відомства. 

За його словами, останнім часом з боку Росії розгорнуто “цілеспрямоване інформаційне нагнітання” довкола теми відновлення водопостачання до тимчасово окупованого Криму.

Міністр також каже, що ЗМІ поширюють “помилкову інформацію”, що Держводагентство України переходить у підпорядкування Держрибагентства, яке, нібито, веде активні переговори з Росією щодо поставок прісної води до Криму. Він також заявив, що будь-які інші трактування причин зміни форми управління Північно-кримського каналу є безпідставними.

Раніше у Мінреінтеграції пояснили, що Україна могла б постачати бутильовану воду до Криму в разі гуманітарної катастрофи. Там також відкинули ідею відновлення водопостачання Північно-Кримським каналом.

Незаконний голова “комітету парламенту Криму з народної дипломатії і міжнаціональних відносин” Юрій Гемпель заявив, що де-факто влада півострова не може розраховувати на постачання води з материкової частини України через побоювання, що “націоналісти можуть отруїти” воду для Криму.

Нагадаємо, раніше Моніторингова місія ООН в Україні наголосила, що з огляду на незаконну окупацію Кримського півострова “Росія несе основну відповідальність за забезпечення доступу до води захищеним особам у Криму”.

До початку тимчасової окупації Криму Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал. Українська влада остаточно припинила подання води до Криму через нього з початку окупації Росією українського півострова у 2014 році.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим посилається на дані державного обліку водокористування, відповідно до яких питні та господарсько-побутові потреби населення Криму можна забезпечити місцевим стоком навіть у посушливі роки. 

Відомство наголошує, що Росії необхідні додаткові джерела водних ресурсів, насамперед задля розгортання та забезпечення промисловості і військово-промислового комплексу, утримання та збільшення військового контингенту в Криму.

Низка експертів розглядає водопостачання Північно-Кримським каналом як інструмент для деокупації Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter