“Задля дискредитації”: дослідники розповіли, як юристи з РФ та ОРДЛО подають тисячі скарг проти України до ЄСПЛ

Дата: 09 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Адвокати з Росії та окупованих територій Донбасу сплановано подають тисячі заяв до Європейського суду з прав людини проти України від імені жителів ОРДЛО.

Про це повідомляють “Схеми”.

У квітні поточного року стало відомо, що Україна знову увійшла до трійки лідерів за кількістю нових скарг до ЄСПЛ. Країна вже не перший рік разом з Росією та Туреччиною входить до цього списку. Так, наприклад, минулого року, окрім України, державами з найбільшою кількістю нових справ також були Росія (218), Туреччина (103), а також Румунія (78) та Угорщина (61).

Журналісти проєкту “Схеми” вирішили дослідити, яким чином Україна опинилась у трійці. Виявилось, що серед юристів, які масово направляли скарги до ЄСПЛ – росіяни з приватної адвокатської компанії-партнера Мін’юсту РФ, а також юристи з окупованих територій Донецької та Луганської областей, підконтрольні Москві. Серед них, зокрема, правники організації ексдепутата від Партії регіонів Олега Царьова, якого СБУ звинувачує у державній зраді, та адвокати, які співпрацювали з Громадською палатою Росії та є підозрюваними в Україні у фальсифікації звернень до міжнародних судів.

Близько 6 тисяч скарг, пов’язаних із військовими діями на сході, із загальних 10 тисяч скарг проти України, які перебувають на розгляді ЄСПЛ, подані кількома групами юристів із РФ та окупованих територій. Найбільша активна група – нинішні й колишні адвокати з приватної російської компанії – Міжтериторіальної колегії адвокатів «Клишин и партнеры».

Загалом від 12 адвокатів «Клишин и партнеры» журналісти нарахували більше ніж 5 тисяч скарг (тобто, більше ніж 75% усіх скарг, які розглядають щодо Сходу), які були подані до ЄСПЛ виключно проти України, ймовірно, від імені жителів ОРДЛО. 18 із них суд вже визнав такими, що не підлягають розгляду.

“Один із них (адвокатів – Ред.) – Олександр Малахов, який з 2014 по 2020 рік загалом подав 771 скаргу. Тобто майже 130 скарг на рік. При тому, що в середньому юристи, які професійно працюють з ЄСПЛ, зазвичай подають до 20 заяв на рік”, – розповідають дослідники.

Голова колегії «Клишин и партнеры» та її засновник Олексій Клішин – в минулому член російського парламенту. Серед клієнтів юрфірми – низка російських державних структур, зокрема Мін’юст РФ. Один із контрактів із цим відомством від 2015 року уклали на суму понад 600 тисяч доларів, а у самому документі є посиланням на секретну постанову уряду Росії.

«Тобто є кілька російських юристів, які розпочали подавати скарги лише після 2014 року. Вони не мають скарг проти РФ, а виключно – проти України. Це – надзвичайно велика кількість справ. Коли ми говоримо про позицію на сході, то треба мати доволі серйозні докази для того, щоб подавати скарги проти однієї держави. До того ж тактично, з точки зору заявника, простіше зазначати відповідачами дві держави, а нехай держави вже розбираються між собою – хто винуватий в порушенні прав людини», – резюмує правозахисник Сергій Заєць.

Правозахисник Сергій Заєць

Інші виявлені журналістами громадяни Росії, які збирали та подавали скарги до ЄСПЛ з 2014 по 2017 роки – брати Федорови. Член Громадської палати РФ Георгій Федоров разом із Володимиром Федоровим були залучені до організації «Право проти фашизму», яка публічно звітувала про масове звернення до Європейського суду з прав людини. За три роки війни на сході, за підрахунками журналістів, Володимир Федоров подав щонайменше 87 скарг проти держави Україна.

Серед іншого журналісти знайшли також звіти щодо розповсюдження публікацій на тему позовів до ЄСПЛ. В окремому листуванні російські пропагандисти обговорювали, як подати інформацію так, щоб Росія не вважалася лідером антирейтингу за кількістю скарг та нав’язати громадськості думку щодо політизованості рішень Європейського суду з прав людини.

«Це (масове подання позовів – Ред.) можуть робити з метою дискредитації України в очах світової спільноти, адже за результатами минулого року, відповідно до статистики ЄСПЛ, Україна – на 3-му місці серед майже пів сотні країн за кількістю скарг щодо порушення прав людини. Ще однією метою може бути також гальмування роботи самого ЄСПЛ через масову подачу скарг. Проте по-справжньому в цій кампанії можуть програти постраждалі від війни, які через війну дипломатичну та чиїсь забавки зі статистикою, зрештою можуть залишитися без права на справедливий суд», – підсумовують розслідувачі.

Нагадаємо, що за п’ять років Україна виплатила понад мільярд гривень за доведені в ЄСПЛ порушення прав людини. Водночас влада не виконала більш ніж 60% зі 117 провідних рішень суду. Під провідними мають на увазі ті рішення, які визначають нову значну або системну проблему в країні. Минулого року уряд навіть створив спеціальну комісію для розв’язання цієї проблеми. 

У квітні 2019 року в ЄСПЛ повідомляли, що почали позитивно оцінювати динаміку співробітництва з українським урядом. Так, за рік до цього вдалося закрити понад три сотні справ. Більшість із них стосувалася неправомірно довготермінового утримання осіб. 

Водночас експерти наголошували, що зменшення кількості справ проти України у 2018 році пов’язане з безпрецедентним рішенням “Бурмич та інші проти України”, за яким ЄСПЛ викреслив зі свого реєстру понад 12 тисяч скарг про системне невиконання рішень національних судів.

Фотографія обкладинки: Рада Європи 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter