Світла взимку може не бути від 12 до 20 годин на добу – прогнози енергетиків

Дата: 05 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

У зимовий період 2024–2025 років в Україні за різними сценаріями може не бути світла від 12 до 20 годин на добу. 

Про це розповіли у Центрі протидії дезінформації. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Reuters

В ЦПД проаналізували поточний стан енергетичної системи Україні, здатність енергокомпаній відновити пошкоджене обладнання і захистити його у випадку майбутніх атак з боку Росії. 

Якщо на стабільній основі працюватимуть 8–9 енергоблоків АЕС, а зима буде помірною, без сильних морозів, то посадовці планують відновити близько 3 мегават із 6 ГВт пошкодженої потужності. Таким чином відключення можуть тривати до 12 годин на добу.

За найгіршим сценарієм, якщо російські військові продовжать атакувати українську енергетику, то цієї зими українці можуть проводити до 20 годин на добу без світла та опалення.

За прогнозом члена енергетичного комітету Верховної Ради Сергія Нагорняка, якщо температура взимку опуститься до -10°C, українці із великою ймовірністю матимуть електроенергію лише протягом 12–14 годин на добу, а решту часу – приблизно 10 годин – перебуватимуть без світла. 

Уряд радить громадянам потурбуватися про резервні системи живлення (павербанки, зарядні станції, дизельні генератори, сонячні панелі та інвертори). 

Нагадаємо, що російські військові знищили більшість теплової та третину гідрогенерації електрики України. 

Офіс генпрокурора розглядає російські атаки на українські об’єкти енергетики як складову геноциду. На думку Комісії з розслідування порушень в Україні, уповноваженої Радою ООН з прав людини, російські обстріли енергетичної інфраструктури можуть бути злочином проти людяності. Міжнародний кримінальний суд уже видав перші ордери на арешт відповідальних за атаки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter